- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ograničavanje cena pomoć najsiromašnijim, privreda i dalje stabilna

© PixabayTrgovina
Trgovina - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Mere ograničavanja cena nekoliko osnovnih namirnica na dva meseca profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić smatra iznuđenom merom vlade kao pomoć najsiromašnijim i ako to ostane samo na dva meseca, to najverovatnije ne bi dovelo do nestašica.
U nameri da predupredi najavljena poskupljenja, Vlada Srbije je donela Uredbu kojom je ograničila cene pet osnovnih životnih namirnica u naredna dva meseca i obavezala njihove proizvođače da tu robu i dalje izbacuju na tržište u prosečnim količinima za poslednjih 12 meseci.

Pomoć najsiromašnijima

Reč je o kristal šećeru, brašnu tipa 400, suncokretovom ulju, svinjskom butu i dugotrajnom pasterizovanom mleku sa 2,8 procenata mlečne masti, čije će cene biti na nivou onih na dan 15. novembra. Predviđeno je da, ukoliko bude bilo potrebe, država produži trajanje Uredbe.

„Ovu meru doživljavam kao pomoć usmerenu ka najsiromašnijim građanima i iz tog ugla ako stvari posmatramo, iako ne mislim da je bilo gde zamrzavanje cena donelo dobro, ako ona ostane samo dva meseca, možemo da progutamo taj iznuđen potez ograničenog karaktera jasno ciljan da pomogne tim ljudima“, kaže Savić za Sputnjik.

On podseća da je vlada prethodno ograničila rast cene hleba Sava, što je bio signal za vladu da mora da razmišlja na drugi način, ali i napominje da se još nalazimo u pandemiji, zbog koje je država preduzela mnoge druge mere i za pomoć građanima Srbije i preduzećima izdvojila oko 14 odsto BDP-a za godinu i po dana.
CC0 / Pixabay / Vlada je prethodno već ograničila cenu hleba Sava na 46 dinara
Hleb - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Vlada je prethodno već ograničila cenu hleba Sava na 46 dinara
Savić ne spori da su neke zemlje pribegle neadministrativnim merama u borbi protiv inflacije, poput smanjenja akciza i poreza, ali i dodaje — najjednostavnije je smanjiti PDV, ali za toliko ćete imati budžetsku rupu, a ona se mora pokriti iz nekih izvora.

Trenutno nema opasnosti

Mera vlade na kraći rok može da preseče loše trendove, smatra naš sagovornik, koji ne očekuje da će tokom ova dva meseca doći do nestašica.
„Procenjujem da to u ovom trenutku nije opasno, jer zbog domaćih faktora ne očekujem da će biti nekog dramatičnog rasta cena, iako se to nikada ne može isključiti. Još je naša privreda prilično stabilna u ovim teškim vremenima. Neke strahovite cenovne udare koji dolaze iz sveta smo izbegli, poput cene gasa na šest meseci“, ističe naš sagovornik.

Proizvođači neće raditi za gubitak

Poput Savića i profesor Beogradske bankarske akademije dr Božidar Drašković i profesor trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Zoran Bogetić smatraju da je Uredba neodrživa na duži rok i objašnjavaju zašto.
„Nijedan proizvođač neće generisati proizvodnju iz koje stvara gubitak, što znači da će smanjiti proizvodnju. Čim se smanji proizvodnja, ponuda će na tržištu biti manja, a ni uvoznik neće uvoziti tu robu ako je sa limitiranim cenama na gubitku. Već za dva meseca imaćemo smanjenje ponude, a onda će doći do nestašica“, kaže Drašković za Sputnjik.
© Sputnik / Pavel Onoyko / Uđi u bazu fotografijaUkoliko ograničenje cena potraje duže od dva meseca biće nestašica
Prazni rafovi u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Ukoliko ograničenje cena potraje duže od dva meseca biće nestašica
Bogetić za Sputnjik kaže da bi se proizvođači mogli okrenuti drugim proizvodima koji nisu pod cenovnom kontrolom, što smatra i Drašković. Slikovito je objasnio — od svinjskog buta će praviti prerađevine, a od kristal šećera onaj u prahu.

Trgovci će se snaći

Bogetić uz to dodaje da na drugoj strani treba očekivati porast cena drugih proizvoda.
Drašković upozorava da se koda administrativne kontrole cena uvek formiraju dve cene — ona za robu ispod tezge, stvarna tržišna i ona kontrolisana za ro i obavezala njihove proizvođače da tu robu i dalje izbacuju na tržište u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci.
Zato on, kao i njegove kolege, upozorava da netržišne mere mogu da traju samo na kratak rok, ciljano u nekim situacijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala