- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obezbijeđeno 37 stipendija za crnogorske studente koji žele da studiraju na ruskim univerzitetima

© Foto : Univerzitet Crne Gore / ustupljeno Sputnjiku Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Vladislavovič Maslenjikov na sastanku sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem
Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Vladislavovič Maslenjikov na sastanku sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Za studente iz Crne Gore koji žele da studiraju na ruskim univerzitetima obezbijeđeno je 37 stipendija, rekao je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Vladislavovič Maslenjikov na sastanku sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem.
Sastanak je održan radi uspostavljanja čvršće saradnje između crnogorske i ruske naučne zajednice, podrške razmjeni nastavnog osoblja i studenata, i promovisanja ruske kulture i jezika
„Na Univerzitetu Crne Gore smo vrlo zainteresovani za konekciju sa vrhunskim naučnicima iz Rusije, predstavnicima vrhunskih naučnih institucija, a vrlo smo zainteresovani i za prisustvo kulture Rusije“, kazao je rektor Božović.
Rektor je ukazao na raniju veoma dobru saradnju sa ruskim univerzitetima, posebno na polju prirodnih nauka, govoreći iz iskustva profesora Prirodno-matematičkog fakulteta na kojem je veći dio nastavnog osoblja doktorirao na ruskim univerzitetima.
Ruski ambasador Maslenjikov je, pored saradnje na polju nauke, iskazao posebno interesovanje za promovisanje jezika i saradnju sa Filološkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, imajući u vidu da crnogorski studenti koji žele da studiraju na ruskim univerzitetima, moraju znati jezik.
Ove godine, dodao je Ambasador, obezbijeđeno je 37 stipendija, a očekuje se da će isti broj biti obezbijeđen i naredne godine.
Na sastanku je učestvovala i prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković koja je ukazala da Univerzitet Crne Gore ima bilateralnu saradnju sa 10 univerziteta Rusije. Ona je iskazala nadu da će bilateralna saradnja biti uspostavljena i na nacionalnom nivou, što bi umnogome pospiješilo razmjenu studenata i nastavnika.
Institucije sa kojima Univerzitet Crne Gore ima saradnju su: Keldysh institut primijenjene matematike, Moskovski državni univerzitet M.V. Lomonosov, Evropski institut JUSTO, Moskva Državni univerzitet u Tuli, Politehnički univerzitet u Sankt Peterburgu, Moskovski Arhitektonski institut (MARHI), Državni univerzitet za radio inženjerstvo, Moskovski državni univerzitet za ekonomiju, statistiku informatiku, Belgorodski državni tehnološki univerzitet V.G. Šuhova i Ruski Novi Univerzitet.
Utvrđivanjem pravaca dalje saradnje na polju kulture, obrazovanja i nauke, na sastanku je zaključeno da je svaki pomak na polju saradnje, na obostranu korist, od izuzetnog značaja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala