- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsk o sankcijama: Kažnjavaju nas jer smo pokazali mračnu stranu evropske demokratije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Belorusije u Minsku
Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Belorusija je izložena uvođenju sankcionih paketa jer je pokazala „mračnu stranu evropske demokratije“, izjavio je šef beloruske diplomatije Vladimir Makej povodom novih evropskih i američkih sankcija protiv Minska.
„Neke moje kolege danas otvoreno govore da je potrebno jednostavno smeniti vlast u Belorusiji. Kažu da je ona loš primer neposlušnosti za druge države. To je užasna logika koja vodi ka tome da više Belorusiju ne kažnjavaju pojedinačim sankcijama, već čitavim sankcionim paketima. Kažnjavaju nas samo jer smo pokazali mračnu stranu evropske demokratije“, rekao je Makej na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a.
Prema njegovim rečima, zapadni partneri uče Belorusiju njihovoj „idealnoj“ verziji demokratije.
„Međutim, kada se radi o njihovim političkim ili ekonomskim interesima, preferiraju drugačiju demokratiju, 'za domaću upotrebu'“, objasnio je ministar, dodajući da su susedi Belorusije samo u protekla dva meseca direktno narušili desetak međunarodnih sporazuma i konvencija.
S tim u vezi, Makej je naglasio da je „međunarodna reakcija bila – nula“.
Beloruski ministar je istakao da se Belorusija danas prikazuje kao „oličenje zla“, ali da je, bez obzira na pritisak Zapada, Minsk spreman na saradnju i na bilateralnoj osnovi, o u okviru OEBS-a.

Ruska Duma: Sankcije – pokušaj obuzdavanja Moskve i Minska

Istovremeno, predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin ocenio je da je sankciona politika Evropske unije usmerena na obuzdavanje Moskve i Minska. Kako kaže, Rusija i Belorusija žive u toj atmosferi još od 2014. godine.
„I svima treba da bude jasno da svaka situacija nalik ovoj migrantskoj krizi u Belorusiji nije uzrok, već povod za optužbe“, dodao je.
Podsetimo, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač izjavio je ranije da su nove evropske sankcije Belorusiji pogodile 17 lica optuženih za organizovanje ilegalne migracije. Istovremeno je i američko Ministarstvo finansija saopštilo da je uvelo Belorusiji novi paket sankcija.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala