- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko najavio zajedničke vojne vežbe sa Rusijom u blizini ukrajinske granice

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad 2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je agenciji RIA Novosti da će u naredna dva meseca beloruska i ruska vojska održati zajedničke vojne vežbe na granici republike sa Ukrajinom.
„Dogovorio sam se sa predsednikom Putinom da u najskorije vreme treba zajedno da održimo vojne vežbe na južnim granicama, belorusko-ukrajinskoj granici“, precizirao je beloruski lider.
Kako je dodao, očekuje se da će vežbe biti održane u dve faze u naredna dva meseca.
„Druga faza vežbi održaće se mesec dana nakon prve. Još dorađujemo planove, ali prvu fazu ćemo sigurno realizovati na zimu“, pojasnio je Lukašenko, istakavši da je „za to sve spremno“.
Takođe je dodao da nije isključeno da se poveća brojnost beloruske vojske koju sada čini oko 65.000 vojnika, za još pet hiljada.

„Verovatno ćemo imati 70.000 u vezi sa činjenicom da treba da 'pokrijemo' jug, kako bi s njim potpuno završili... Danas imamo vojsku od 65.000 ljudi i verovatno ćemo još morati da imamo tamo jedinicu od 5.000. Neće biti svi raspoređeni u mirnodopsko vreme, nego delimično“, dodao je beloruski lider.

Istovremeno je naglasio da u ovom momentu Minsk generalno ne planira značajno uvećanje brojnosti svojih Oružanih snaga, jer tu postoji i ekonomsko pitanje.
Podsetio je i na zajedničku regionalnu grupaciju trupa Savezne Države Rusije i Belorusije, istakavši da se tu ne radi o „70.000 vojnika, nego o onoliko koliko bude trebalo“.
Ranije je Ministarstvo odbrane Belorusije ukazivalo na vojnu aktivnost susednih evropskih zemalja i Kijeva. Kako je saopšteno, njihovi „napadi“ na republiku posebno su primetni u poslednje vreme, što veoma zabrinjava Minsk.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Lukašenko: Sve ću uraditi da Ukrajina bude naša
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala