- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Uvlačenje Ukrajine u američke političke igre povlači najozbiljnije posledice

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Uvlačenje Ukrajine u američke političke igre imaće posledice, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na marginama sastanka Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu.

„Naglašeno je da će ignorisanje legitimne zabrinutosti Rusije, uvlačenje Ukrajine u geopolitičke igre Amerike, u svetlu razmeštanja NATO snaga u neposrednoj blizini naših granica, imati najozbiljnije posledice i primorati nas na uzvratne mere za uspostavljanje vojno-strateške ravnoteže“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je Ukrajini. Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken su ukazali da je neophodno da Kijev primenjuje Minski paket mera, uključujući direktan dijalog sa LNR i DNR, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva.

Državni sekretar Entoni Blinken stavio je do znanja tokom sastanka da su SAD i njihovi saveznici spremni da nateraju Rusiju da plati „značajnu cenu“ ukoliko Moskva krene putem vojne eskalacije prema Ukrajini, istaknuto je u saopštenju Stejt departmenta.

Istovremeno, šef ruske diplomatije ukazao je američkom kolegi i da je neophodan dogovor o dugoročnim bezbednosnim garancijama na ruskim zapadnim granicama i da to treba posmatrati kao imperativ.

Blinken: Ukrajina nije pretnja

Blinken je nakon pregovora sa Lavrovom novinarima rekao da Ukrajina ne predstavlja pretnju i da ne želi konfrontaciju sa Rusijom, bez obzira na „dezinformacije koje širi Moskva“.
Razgovor sa Lavrovom je nazvao iskrenim i istakao da ruska strana vrlo dobro shvata kakve mere bi Amerika mogla d preduzme protiv nje u slučaju da uđe u sukob sa Kijevom Državni sekretar SAD je dodao je da Amerika smatra da su Minski sporazumi najbolja diplomatska platforma za regulisanje sukoba na istoku Ukrajine.

Na dnevnom redu i problem diplomatskih misija

Prema navodima ruskog MIP-a, tokom razgovora su pomenuta i pitanja funkcionisanja diplomatskih predstavništava obe zemlje i dogovoren nastavak stručnog rada u toj oblasti, uz uzimanje u obzir ruskih predloga koji predviđaju obnavljanje diplomatskog prisustva na recipročnoj osnovi i vraćanje ruske diplomatske imovine koju su zaplenile američke vlasti.
Ruski ministar i američki državni sekretar su razmenili mišljenja i o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.
„Blinken i Lavrov su takođe ukazali na važnost nastavka koordinacije u vezi sa pitanjima koja se tiču bilateralnih odnosa i onih gde se naši interesi poklapaju, uključujući blokiranje mogućnosti Irana da nabavi nuklearno oružje“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Kako se navodi, tokom sastanka je razmotrena i situacija na Kavkazu. Blinken je pozdravio obnovu direktnog dijaloga između vlada Jermenije i Azerbejdžana.
Dvadeset osmi Ministarski savet Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održaće se danas i sutra u Stokholmu, u Švedskoj. Godišnji sastanak ministara spoljnih poslova 57 država učesnica OEBS-a, kome prisustvuje Blinken, biće održan na poziv predsedavajuće OEBS, ministarke spoljnih poslova Švedske An Linde.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
RUSIJA
Lavrov zatražio objašnjenje od Blinkena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala