„Kultura“ - dijagnoza i terapija za bolesti društva

© Sputnik / Valentina BulatovićČasopis "Kultura" u novom dizajnu
Časopis Kultura u novom dizajnu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Jubilarni 170-171. dvobroj časopisa „Kultura“, u novom modernom dizajnu, predstavljen je danas u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Novo izdanje „Kulture“ obrađuje teme koje se bave odnosom kulture i filozofije, kulture i kreativnosti i kulture i nasleđa.
„Istorija umetnosti je istorija promena. To nam je bila vodilja kada smo razmišljali o promeni ne samo na nivou izgleda nego i koncepcije jedinog časopisa za sociologiju kulture i kulturne politike u Srbiji. Časopis 'Kultura' ima dugu tradiciju koju uvažavamo, ali smo razmišljali na koji način taj časopis treba da pređe u 21. vek. Sve ono što je 'Kultura' baštinila do sada, baštiniće i nadalje, u novom ruhu i prilagođena vremenu, novim tendencijama i novim čitaocima“, rekao je na promociji direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić.
Prema njegovim rečima, „Kultura“ mora biti aktivan učesnik u modernizaciji misli i predstavljanju nekih novih naučnih dostignuća, ali i novih pogleda na umetnost, kulturu i kulturnu politiku, kao jedne od najvažnijih delatnosti Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.
Masovna hipnoza - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2020
Rijaliti: Gladijatorske igre ili sedativ za ponižene i uvređene
Glavna urednica časopisa „Kultura“ Slađana Ilić rekla je da je priloge u novom broju odabrala prethodna redakcija časopisa, na čelu s Vladislavom Gordić Petković.
„Ova kultura sadrži tri temata: Kultura, subjekt, filozofija, Kultura i kreativnost i Kultura i nasleđe. U časopisu su radovi respektabilnih imena, 14 autorki i osam autora koji tretiraju goruće i aktuelne teme u okviru istraživanja kulture, kulturne politike, sociologije, muzeologije, bibliotekarstva i drugih oblasti“, navela je Slađana Ilić.
Prema rečima Jane Aleksić, člana redakcije „Kulture“, tekstovi u novom broju na različite metodološke načine dokazuju da kultura i naša kulturna samosvest nisu kapitulirali pred nasrtajima sadržaja koji pokušavaju da zamene ili simuliraju kulturu.
„Cilj jednog odgovornog i principijelnog naučnog delovanja jeste da se pravoverno promisle prevashodno svi kulturno-politički aspekti savremenog srpskog društva. Otuda nauka nema samo dijagnostičarski, nego i terapeutski karakter. Ona daje određene smernice, ali prepisuje i određene lekove radi poboljšanja naše društvene stvarnosti“, naglasila je Jana Ilić.
Među radovima koji se mogu pročitati u novom broju časopisa „Kultura“ su, pored ostalih, izlaganja koja se bave odnosom kulture i neoliberalnog kapitalizma kao dominantnog društvenog poretka u savremenom svetu, značajem u obrazovanju i umetnosti, važnosti nasleđa istaknutih ličnosti srpske nauke i kulture za razvoj i rast srpskog društva i drugim temama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala