- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Retorika Kijeva pokazuje da ne isključuju vojni scenario u Donbasu

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog
Moskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Kremlj smatra da Kijev i dalje ne isključuje mogućnost rešavanja sukoba u Donbasu vojnim putem, što zabrinjava Moskvu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Verovatnoća rata u Donbasu? Verovatnoća pokretanja vojnih akcija u Ukrajini je i dalje velika. To je pitanje koje nas i dalje posebno zabrinjava... Generalno primećujemo, moglo bi se reći, prilično agresivnu retoriku ukrajinskih vlasti. Vidimo povećanje intenziteta provokativnih akcija na kontakt-linijama. Sve to sugeriše da ukrajinsko rukovodstvo de fakto ne isključuje scenario vojnog rešavanja situacije u Donbasu, odnosno ne isključuje pokretanje vojnih operacije protiv samoproglašenih republika“, rekao je Peskov.

Takođe je dodao da Ukrajina čini nemogućim bilo kakve pregovore sa Rusijom.
„Govori se da su potrebni direktni pregovori sa Rusijom da bi se zaustavio rat u Donbasu... Tu postoji mnogo protivrečnosti... oni rade tako da su bilo kakvi pregovori sa Rusijom nemogući. Na koji način? Jednostavno ne realizuju Minske sporazume i ranije postignute dogovore. Donose se zakoni: zakon o ruskom jeziku, autohtonim narodima, privremenom političkom sistemu“, ocenio je portparol Kremlja.
Peskov je naglasio da Ukrajina uporno pokušava da predstavi Rusiju kao stranu sukoba u Donbasu, iako ona to nije.
Takođe se osvrnuo na izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je rekao da je vraćanje Krima cilj i filozofija Ukrajine.

„Mi to faktički vidimo kao direktnu pretnju Rusiji... Naravno, takva formulacija znači da kijevski režim namerava da iskoristi sve raspoložive mogućnosti, uključujući i vojne, kako bi posegnuo za ruskim regionom. Mi to upravo tako doživljavamo“, dodao je portparol Kremlja.

U poslednje zemlje iz zapadnih zemalja, kao i Ukrajine, čuju se izjave o mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je takve informacije praznom i neosnovanom eskalacijom napetosti, ističući da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju. On pri tome nije isključio mogućnost provokacija kojima bi se opravdale ovakve izjave i upozorio je da će pokušaji da se kriza na jugoistoku Ukrajine reši vojnim putem imati ozbiljne posledice.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Blinken: Rusija namerava da destabilizuje situaciju u Ukrajini, NATO će pojačati istočno krilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala