- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Koju ulogu u ruskoj vojsci će imati jedinstveni laserski sistem "Peresvet"

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLaserski sistem "Peresvet"
Laserski sistem Peresvet - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Ruski laserski kompleks "Peresvet" predviđen je, pre svega, za neutralisanje satelita, saopštio je listu "Izvestija" vojni ekspert Dmitrij Kornjev.
Kornjev je nazvao borbeni laser jednim od ešalona protivkosmičke odbrane.

"Prema mojim procenama, on bi mogao da pogodi svemirske letelice u blizini Zemlje, na orbiti do 500 kilometara visine. Upravo tuda se kreću skoro svi izviđački sateliti i uređaji za dinamičko sondiranje Zemlje kojih svake godine ima sve više", rekao je Kornjev.

Po mišljenju eksperta, laser može da pogodi i atmosferske leteće aparate: zapali instrumente izviđačkih aviona i dronova, a u perspektivi da ih uništava iz neposredne blizine.
Vojni ekspert Vladislav Šurigin smatra da je zadatak "Peresveta" da oslepi izviđačka sredstva protivnika uoči nuklearnog konflikta. Po njegovim rečima, to će biti garancija neminovnog uzvratnog udara Rusije.
"I to ne pojedinačnim preživelim projektilima, već pravim rafalima čitavih divizija Strateških raketnih snaga. To znači da niko u inostranstvu nikada neće ni pomisliti da ozbiljno razmatra scenario takvog napada“, rekao je Šurigin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je prvi put najavio najnovije tipove ruskog strateškog naoružanja, među kojima je bio i borbeni laser „Peresvet“, u obraćanju Federalnoj skupštini 1. marta 2018. godine. Nakon toga je ministar odbrane Rusije saopštio da su kompleksi „Peresvet“ od 1. decembra 2018. godine postali deo naoružanja ruske vojske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala