- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina pozvala na hitan razgovor ambasadora Japana i uputila protestnu notu

CC0 / marselelia / Zastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na hitan razgovor japanskog ambasadora u Pekingu, nakon što je bivši japanski premijer Šinzo Abe izjavio da njegova zemlja, a ni SAD, ne bi mogle da se uzdrže ukoliko bi Kina napala Tajvan. Kina je zbog toga uputila i protestnu notu Japanu.
Pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Hua Čunjing nazvao je Abeove reči pogrešnim, ujedno i kršenjem osnovnih normi u odnosima između Kine i Japana, tokom sastanka sa japanskim ambasadorom Hideom Tarumijem, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.
Abeovi komentari su "otvoreno doveli u pitanje kineski suverenitet i dali podršku nezavisnim snagama na Tajvanu", dodao je Hua.
"Kina se odlučno protivi ovome", navodi ministarstvo i dodaje da je Hua uputio protestnu notu Japanu.
Šinzo Abe je u sredu, govoreći na virtuelnom forumu koji je organizovao Tajvan, rekao da bi oružana invazija na to ostrvo predstavljala veliku opasnost za Japan.
Abe, koji je napustio premijersku poziciju prošle godine, lider je najveće frakcije vladajuće Liberalno demokratske partije i ima jak uticaj unutar stranke, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala