- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Finansijski trik: Zašto ne treba imati tekući i štedni račun u istoj banci

CC0 / rawpixel.com / Platna kartica
Platna kartica - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Kao uštedeti novac i sačuvati ga - pitanje je koje mnogima zadaje glavobolje jer uz sve troškove, račune i kredite koji se svaki mesec moraju podmiriti, ljudi dolaze u iskušenje da podignu s računa za štednju.
Sofija Bera, finansijska savetnica, za Biznis insajder kaže da postoji jednostavan trik kojim se ovom iskušenju možete odupreti.
"Otvorite svoj tekući račun i svoj štedni račun u dve potpuno različite banke. Ako ne vidite ušteđevinu na računu svaki put kada pristupite svom tekućem računu u onlajn bankarstvu ili na automatu, onda ih nećete tako lako trošiti", navodi Bera.
Preporučuje da se za svaki cilj štednje otvori štedni račun u različitim bankama.
"Gotovo svi moji klijenti imaju račun sa svojom štednjom i drugi račun za svoj putni budžet. Tako ne koriste svoje rezerve za hitne slučajeve. Umesto toga, svaki mesec štede mali iznos za svaki od svojih ciljeva i onda se ne osećaju krivim kada svoju ušteđevinu koriste za svoj odmor", navodi Bera.
Dodaje da je odvajanje računa na ovaj način vredno truda.
"Jer ako postavite takvo tehničko razdvajanje između novca koji možete potrošiti i novca koji želite uštedeti, podsvesno povlačite jasnu mentalnu liniju. Nije uzalud rečeno: Daleko od očiju, daleko od srca", objašnjava Bera, a prenosi B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala