- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

EU i Amerika kritikuju crnogorsku vladu

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Situacija u Crnoj Gori je problematična i postoji zastoj u pregovorima sa EU, jer je poslednje pregovaračko poglavlje zatvoreno pre četiri godine, ocenio je Vladimir Bilčik, predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.
„Sada je parlamentarnoj većini potrebno postizanje nacionalnog konsenzusa u vezi sa reformama koje su imperativ za progres na putu ka EU u ključnim područjima — izborno zakonodavstvo i pravosuđe, što je, moram reći, sada na čekanju“, rekao je Bilčik.
On je naveo da je pitao ambasadora Crne Gore pri EU za rok do kojeg bi ta kriza mogla da bude rešena, a da mu je on odgovorio da je to „pitanje od miliona dolara“.
„To je imperativ da bi se postigle reforme u ključnim oblastima kao što su izborne reforme i reforme u pravosuđu. Nažalost, bojkot parlamenta i opozicije i vlasti u različitim periodima prošle godine doveli su do kašnjenja“, dodao je Bilčik, objavio je „Dan“.
Povodom godinu dana od izbora crnogorske vlade oglasila se i američka ambasada u Podgorici, navodeći da SAD očekuju da će crnogorska vlada ispuniti obećanja, data pre više od godinu, da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu i dati prioritet reformama potrebnim za pristupanje EU.
„Kao i uvek, rezultati govore više od reči. ​Do danas, iako se ulažu napori, ti konkretni rezultati uglavnom izostaju“, navela je Ambasada SAD, preneli su crnogorski mediji.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala