- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski evroposlanik: „Otvoreni Balkan“ – pokušaj obnove Jugoslavije

© AP Photo / Boris GrdanoskiOtvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Inicijativa „Otvoreni Balkan“, koju su pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, predstavlja pokušaj obnove Jugoslavije, izjavio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambazki.
On smatra da će to ugroziti bezbednost regiona i dovesti u pitanje evropsku integraciju učesnika foruma.
Kako kaže, Zapadni Balkan je region sa velikim istorijskim vezama koje je teško raskinuti. Kao primer je naveo „zagovornika ruskih interesa“ na Zapadnom Balkanu – Srbiju.
Političar se osvrnuo i na temu spora između Sofije i Skoplja. Prema njegovim rečima, EU bi trebalo da sasluša i prihvati stav Bugarske.
„Izuzetno je važno da EU usvoji bugarsko gledište o nerazjašnjenim bilateralnim pitanjima. To je ključ kako da se Skoplje izvede iz osovine Moskva – Budimpešta – Beograd i njihovog mešanja u unutrašnje stvari zemlje. Dobrosusedski odnosi Severne Makedonije sa Bugarskom i Grčkom deo su rešenja u ime evropske budućnosti zemlje i celog Zapadnog Balkana“, zaključio je bivši zamenik predsednika stranke VMRO BND.
Ranije je bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izrazio sumnju da bi ulazak balkanskih zemalja u EU ili NATO na neki način smanjio uticaj Rusije u tom regionu.
REGION
Rama: „Otvoreni Balkan“, jer ne možemo više da čekamo EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala