- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belorusija: Odgovorićemo oštro, ali adekvatno na evropske sankcije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije će, nakon što je Evropska unija usvojila novi paket sankcija protiv zvaničnog Minska saopštilo da će preduzeti oštre, ali adekvatne kontramere.
„Destruktivnost i beskorisnost sankcija odavno je očigledna svim zdravomislećim ljudima, kao i njihov negativan uticaj za obe strane. Istovremeno ćemo isključivo kao odgovor, kako je i ranije rečeno, preduzeti oštre, asimetrične, ali adekvatne mere“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.
U saopštenju se naglašava da „što se ovaj proces bude dalje nastavljao, to će biti očiglednija njegova opasnost po stabilnost i bezbednost celog našeg regiona”.
„A krivica za sve je isključivo na inicijatoru spirale sankcija i agresije – Evropskoj uniji. I dalje pozivamo evropske političare da ponovo razmisle“, navodi se u saopštenju.

Sankcije – težnja da se eliminišu konkurenti

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je uključivanje beloruskih preduzeća u još jedan paket evropskih sankcija izazvano željom da se eliminišu konkurenti.
„Cilj cele ove politike je da se Belorusija ekonomski uguši, da se što više zakomplikuje i pogorša život Belorusa. Visokoparne gluposti koje se čuju sa evropskih govornica u ovom slučaju nemaju veze sa realnošću“, navodi se u saopštenju.
Takođe se ističe da su „upravo zbog toga u paketu uključena beloruska preduzeća koja nemaju veze sa migrantskom krizom“.
„Iza ovoga se krije želja da se otarase konkurenata“, konstatuje Ministarstvo.
Ministarstvo je dodalo da je Evropska unija odlučila da uvede nove sankcije Minsku ignorišući prave razloge globalne migrantske krize.
„Dubina apsurda kako direktne odluke Evropske unije o još jednim sankcijama suverenoj Belorusiji kao i sam njen sadržaj već je teško razumeti“, navodi se u saopštenju.
U dokumentu se ističe da su „evropski zvaničnici izmislili neku agresije od strane miroljubive Belorusije i, uprkos zdravom razumu, iznetim činjenicama, iniciranim tehničkim konsultacijama i dodatnim merama koje je beloruska strana preduzela na suzbijanju ilegalnih migracija, licemerno zadali sankcioni udar“.
„U destruktivne svrhe nastavljena je otvorena satanizacija naše zemlje – ceo teret odgovornosti prebacuje se na Belorusiju, dok se drsko ignorišu istinski uzroci globalne migrantske krize“, zaključuje se u saopštenju.
Evropska unija donela je u četvrtak odluku da uvede novi paket sankcija Belorusiji, koje su pogodile 17 lica optuženih za organizovanje ilegalne migracije.
Odnosi Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali posle predsedničkih izbora u zemlji, održanih u avgustu 2020. godine, na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio šesti put. U zemlji su nakon toga počeli neodobreni masovni protesti opozicije koje su, između ostalog, sprečavali pripadnici policije uz pomoć specijalne tehnike i sredstava.
Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju SAD, a Evropljani ih prate. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, ali i preduzećima, optužujući Minsk za nepravilnosti na izborima i kršenje ljudskih prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala