- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zaštita ili cenzura: Šta donose nove velike promene na Tviteru

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoUsporen rad društvene mreže Tviter na mobilnom telefonu korisnika u Moskvi
Usporen rad društvene mreže Tviter na mobilnom telefonu korisnika u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Objava Tvitera da će zabraniti deljenje privatnih medijskih podataka bez pristanka onih koji se na njima nalaze je nastavak politike ove kompanije vezano za dozvoljene i nedozvoljene sadržaje. Međutim, nejasno je kako će se ta politika sprovoditi — jedino što je jasno je da će je sprovoditi Tviter.
U objavi od 30. novembra Tviter je najavio da će ubuduće zabraniti deljenje fotografija i video-snimaka bez pristanka onih koji se na njima nalaze. Prema rečima IT konsultanta Vojislava Rodića, radi se o proširenju politike zaštite privatnosti.

„Godinama se razvijaju pravila koja su sa jedne strane zaštita privatnosti, s druge strane sve više liče na cenzuru. Teško je odrediti gde je granica na kojoj prestaje zaštita privatnosti koju svako od nas želi i počinje otvorena cenzura“, kaže Rodić.

Kako će funkcionisati nova pravila Tvitera

Kada se pažljivo pročita objava na zvaničnom Tviterovom blogu o odluci da će ova kompanija ubuduće zabraniti objavu privatnih medijskih podataka bez pristanka onih koji se nalaze na njima, vidi se da ima puno nejasnih definicija i formulacija i uopšte nije jasno kako će se taj postupak sprovoditi. Jedino što je jasno je da će ga sprovoditi Tviter, dodaje on.
Logo Tvitera na vratima zgrade njujorške berze - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Tviter zabranio deljenje fotografija i snimaka bez pristanka
Nova pravila funkcionisaće tako što će se neko požaliti da se nalazi u objavljenom medijskom materijalu na Tviteru. To je, prema Rodićevim rečima, lak proces koji se završava u nekoliko klikova, kada u akciju stupaju Tviterovi moderatori.

„Onda će oni proceniti kakav je kontekst i već su rekli da će to biti od slučaja do slučaja i upozoravaju da se ne prave isuviše velike pretpostavke. Na primer, mogu da zamislim situaciju da prolazim ulicom i vidim neki skup; priđem, pogledam i produžim dalje. Kasnije vidim da se radi o političkom skupu i požalim se Tviteru da nisam bio učesnik skupa, nego samo prolaznik i da zato ne želim da budem povezan sa tim događajem. Onda Tviterovi moderatori procenjuju kontekst te situacije. Ako je skup široko prijavljen i od strane Tviter korisnika, a pogotovo od strane medija, najverovatnije neće udovoljiti zahtevu“, objašnjava naš sagovornik.

Izuzeci su postojali i ranije, u starim pravilima. Od pravila su izuzeti verifikovani nalozi ili nalozi koje prati više od sto hiljada pratilaca, što znači da se radi o javnoj ličnosti, navodi Rodić.

Rast broja korisnika uslovio je i proširenje pravila

Sa rastom broja korisnika društvenih mreža, raste i broj različitih situacija koje se dešavaju, a kompanije proširuju postojeća pravila i uvode se razna ograničenja.
„I ranije su postojala ograničenja slične vrste, naročito ako bi snimci bili korišćeni u svrhe zastrašivanja ili ucenjivanja. Setimo se da postoji čitava kategorija koja se zove osvetnička pornografija“, podseća Rodić.
Politika privatnosti Tvitera već zabranjuje deljenje privatnih podataka drugih ljudi, kao što su brojevi telefona, adrese i lične karte, podseća Rojters.
„Kada nas pojedinci koji su prikazani ili ovlašćeni predstavnici obaveste da nisu dali pristanak za deljenje njihovih privatnih fotografija ili video-snimka, mi ćemo ih ukloniti“, poručili su iz Tvitera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala