- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Nema govora o posredničkoj ulozi Turske po pitanju Donbasa

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Nema govora o posredničkoj ulozi Turske u rešavanju sukoba na istoku Ukrajine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ni o kakvoj posredničkoj ulozi Turske između Rusije i Ukrajine u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini ne može biti govora“, naglasila je Zaharova, podsećajući da Rusija nije strana tog sukoba, nego Kijev, Donjeck i Lugansk.

„Zahvalni smo turskoj strani i predsedniku Turske (Redžepu Tajipu Erdoganu) na želji da pomogne u rešavanju ukrajinskog konflikta. Važan korak u tom pravcu mogao bi da bude njegov doprinos ubeđivanju ukrajinskih vlasti da odustanu od agresivnih planova u vezi Donbasa i da počnu da ispunjavaju Minske sporazume u direktnom dijalogu sa predstavnicima Donjecka i Luganska“, istakla je Zaharova.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je rekao da se Turska zalaže za deeskalaciju situacije u Ukrajini.
„U kontaktu smo sa obe strane (Rusijom i Ukrajinom). Naš predsednik (Redžep Tajip Erdogan) namerava da razgova u petak sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom“, rekao je Čavušoglu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a u Rigi.
Čavušoglu je naglasio da Turska ne podržava sankcije protiv Rusije.
„Mi verujemo u ispravan balans između obuzdavanja i dijaloga. Nećemo uspeti da pomognemo Ukrajini ili nekoj drugoj zemlji samo pomoću sankcija“, konstatovao je turski ministar.
Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ako predsednik Turske iskoristi svoj uticaj na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi se rešila situacija u Donbasu i ukoliko uspe da podstakne Kijev da poštuje obaveze prema Minskim sporazumima, onda se to može samo pozdraviti.
Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da je njegova država spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, zalažući se za mir u regionu.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Erdogan želi da bude posrednik između Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala