- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uredba o ograničenju cena može važiti i duže od 60 dana, proizvođači neće isporučivati manje robe

© PixabayTrgovina
Trgovina - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić izjavio je da će Uredba o ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica važiti 60 dana, a ukoliko bude bilo potrebe država će je produžiti.
Kandić je rekao da je Uredbom ograničena cena pet osnovnih životnih namirnica koje čine set osnovnih proizvoda u svakodnevnoj kupovini.
Navodi da su u pitanju šećer kristal, brašno tip T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i dugotrajno pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.
„Planirano je da u prvom periodu Uredba važi narednih 60 dana, s tim što je Vlada Srbije ostavila mogućnost dase, ako se ne stabilizuje situacija na tržištu i cene nastave da rastu, Uredba produži i za period nakon toga“, rekao je Kandić.
Na pitanje kako će država sprečiti proizvođače da sada isporučuju manje robe kojoj je ograničena cena, Kandić je istakao da su novom Uredbom proizvođači dužni da izbacuju robu u prosecima za poslednjih 12 meseci.
„Ne očekujem da ćemo morati da reagujemo na taj način i da prisiljavamo proizvođače da to rade. Mi smo obavili razgovore sa njima, ministar Branislav Nedimović je prethodnih dana bio aktivan u tom pogledu i Uredba je naišla na razumevanja i kod proizvođača i kod trgovaca. Tako da ne očekujemo da kaznama utičemo da se Uredba poštuje“, rekao je Kandić za TV Tanjug.
On objašnjava da je Vlada Srbije tu Uredbu donela zbog najave poskupljenja namirnica od 1. decembra, navodeći da cene rastu zbog rasta cene proizvodnje.
Kandić ističe da je cena dizel goriva, koje koriste svi poljoprivrednici, porasla 22 odsto, đubriva od 40 do 200 odsto, da su visoke cene pšenice, soje, kukuruza...
„To sve utiče u lancu da proizvođačke cene budu visoke i to se kasnije reflektuje na veleprodajnu i maloprodajnu cenu i mi smo morali da reagujemo kao socijalno odgovorna vlada“, naglasio je Kandić.
Na pitanje kako će odluka Vlade Srbije da privredi produži važenje postojećih cena struje uticati na proizvođače, Kandić je istakao da će ta odluka svakako olakšati proizvođačima, jer i cena struje ulazi u proizvođačku cenu.
On kaže da takva odluka olakšava proizvođačima da „pretrpe trenutne udare“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala