- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tri ruska aviona doletela u Kabul zbog evakuacije Rusa /video/

© AP Photo / Spanish Defence Ministry via APEvakuacija iz Kabula
Evakuacija iz Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Tri ruska vojno-transportna aviona Il-76 stigla su u Avganistan kako bi evakuisali građane i dopremili humanitarnu pomoć, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Rusije.

„Tri vojno-transportna aviona Il-76 Ministarstva odbrane Rusije dopremili su humanitarnu pomoć na aerodrom Kabula i spremaju se za evakuaciju građana iz Avganistana. Avioni su dostavili 36 tona humanitarne pomoći“, navodi se u saopštenju.

U svakom avionu se nalaze brigade vojnih lekara sa neophodnom opremom i lekovima, spremni da pruže pomoć evakuisanim ljudima. Za let je obezbeđena dovoljna količina vode, ćebadi i hrane.
Treću evakuaciju sa teritorije Avganistana sa više od 380 građana Rusije, Kirgizije i avganistanskih studenata koji uče na ruskim fakultetima, organizovao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.
Avioni su poleteli u Kabul sa aerodroma Čkalovski u Podmoskovlju.
Podsetimo, početkom avgusta talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Sastanak u moskovskom formatu. Konsultacije o Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
RUSIJA
Talibani žele saradnju sa svetskom zajednicom: Prioritet – Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala