- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta Amerikanci traže u Sarajevu, gde je zapelo u pregovorima o Izbornom zakonu

© Sputnik / Brian EagerZastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
U Sarajevu je danas nastavljen novi krug pregovora u zgradi Delegacije EU u Sarajevu u vezi sa izmenama Izbornog zakona, načina biranja članova Predsedništva BiH i rešavanje pitanja Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.
Na sastanku s Metjuom Palmerom, specijalnim američkim izaslanikom za izborne reforme, i Angelinom Ajhorst, direktorkom pri evropskoj službi za spoljne poslove, bili su Bakir Izetbegović, lider SDA i Dragan Čović, predsednik HDZ-a i Ilija Civtanović, predsednik HDZ 1990.
Kako javlja "Avaz", Izetbegović je napustio sastanak o izbornim i ustavnim reformama sa Palmerom i Ajhorstovom ali se ponovo vratio u zgradu EU Delegacije.
Ni danas nije davao izjave za medije, a kratko je poručio da nema nikakvog pomaka i da nema potrebe da priča u prazno.
U zgradi Delegacije EU u Sarajevu još su Dragan Čović i Ilija Cvitanović.
Posle jučerašnjih pregovora o izmenama Izbornog zakona BiH oglasili su se iz Ambasade SAD u Sarajevu.
Kako su napisali na službenom profilu na Tviteru, Palmer i Ajhorstova su u nastavku razgovora sa liderima političkih stranaka juče izneli minimalne mere izborne transparentnosti koje moraju da budu deo svakog reformskog paketa.
"Preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) se moraju implementirati, uključujući uklanjanje diskriminatorskog jezika, veći nadzor nad izbornom administracijom i zaštitu od krađe glasova", kažu iz ambasade SAD.
Po okončanju jučerašnjih pregovora Čović i Izetbegović su užurbano napustili zgradu i nisu davali izjave, preneo je Kliks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala