- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šefica EK: Vreme je da EU razmisli o obaveznoj vakcinaciji

Pratite nas
Vreme je da EU „razmisli o obaveznoj vakcinaciji“ protiv kovida, rekla je danas šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, naglašavajući da će vlade zemalja članica odlučivati o toj meri.
Moj lični stav je da je razumljivo i prikladno da sada vodim ovu diskusiju - rekla je ona na konferenciji za medije, istakavši da je trećina od 450 miliona stanovnika EU još uvek nevakcinisana.
„Kako možemo da podstaknemo i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji unutar Evropske unije? O tome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup. Ali mislim da je to diskusija koju ćemo morati da vodimo“, rekla je ona.
Fon der Lajenova kaže da kompletna vakcinacija i busteri daju građanima najjaču za sada dostupnu zaštitu protiv korona virusa u situaciji dvostruke opasnosti, četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja korona virusa.
„Za novi soj omikron SZO kaže da je visoko rižičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za dve do tri nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere“, kaže Lajen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala