- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji – ozbiljno upozorenje Zapadu

© Sputnik / Press-služba MO RF / Uđi u bazu fotografijaBalističke rakete Rusije
Balističke rakete Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o mogućnosti raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji treba shvatiti kao upozorenje Zapadu.

„Ja bih tu izjavu shvatio kao veoma ozbiljno upozorenje koje je diktirano, pre svega, nepromišljenom politikom koju vodi Zapad“, ocenio je šef ruske diplomatije.

On je podsetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da ako Nemačka ne želi strano nuklearno oružje na svojoj teritoriji, NATO će ga prebaciti na Istok.
„Šta još treba objasniti našim zapadnim kolegama kako bi prestali sa ovakvom nesmotrenošću? Mislim da je Aleksandar Lukašenko reagovao upravo na takve predloge“, ocenio je Lavrov.

Dijalog o bezbednosti

Ruski ministar je takođe ocenio da ako Zapad nije spreman za dijalog o bezbednosnim garancijama, Rusija se uzalud trudi.
Ministar je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije rekao da Moskva daje prednost dijalogu koji će rezultirati opšte prihvatljivim sporazumima koji će osigurati kolektivnu bezbednost i istovremeno bezbednost svakog od učesnika sporazuma.
„I mi smo spremni za to. Ali ako su naši zapadni partneri izgubili ili gube kulturu dijaloga, kulturu pronalaženja kompromisa, ispostavlja se da mi kucamo na vrata koja se nikada neće otvoriti. Nadam se da to nije tako, ali se ponekad stiče takav utisak, slušajući pojedine zapadne govornike“, istakao je Lavrov.

Rusija suzbija sve pokušaje ucenjivanja

Prema rečima Lavrova, Rusija će nastaviti da suzbija bilo kakve pokušaje ucene i mešanja u njene poslove.
„Mi nikome ništa ne namećemo, nikoga ničemu ne učimo, i dalje smo spremni za razvoj ravnopravnog međudržavnog dijaloga sa svima na čvrstoj osnovi međunarodnog prava, pre svega principa Ustava UN. Pritom, u korenu sasecamo sve pokušaje da se s nama razgovara mentorskim, arogantnim tonom, a posebno pokušaje ucene, mešanja u naše unutrašnje poslove... Odgovor će uvek biti oštar i odlučan“, poručio je Lavrov.
Podsetimo, ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da će Belorusija ponuditi Rusiji svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog naoružanja ukoliko se nuklearno oružje zemalja NATO-a nađe u Poljskoj.
Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da ukoliko Nemačka odustane od raspoređivanja američkog nuklearnog oružja, ono bi moglo da završi u Istočnoj Evropi.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Lukašenko: Belorusija spremna da rasporedi rusko nuklearno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala