- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nova zvezda na nebu Barselone: Završen drugi po veličini toranj na crkvi Sagrada familija

CC0 / Pixabay / Čuvena katedrala je simbol Barselone
Čuvena katedrala je simbol Barselone - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Na tornju najpoznatije građevine u Španiji – crkve Sagrada familija u Barseloni zasjala je nova zvezda. Radovi na završetku remek dela Antonija Gaudija su na pola puta, a katedrala bi trebalo da bude završena 144 godine posle početka izgradnje.
Čuvena katedrala Sagrada familija (Sveta porodica) u Barseloni dobiće 8. decembra toranj Device Marije visok 138 metara sa velikom zvezdom od stakla i čelika, drugi po veličini toranj tog zdanja.

Nova zvezda na nebu Barselone

Velika zvezda od stakla i čelika teška 5,5 tona postavljena je 29. novembra na vrh devetog od 18 tornjeva koliko ih je zamislio arhitekta Antoni Gaudi. Zvezda je koštala milion i po evra.
„Sastavljena je od otpornih materijala, ima u središtu 12 projektora i zasjaće kao nova zvezda na nebu Barselone. Izgradnjom devetog tornja radovi završetka katedrale su na polovini puta. Preostaje pet središnjih tornjeva – toranj Isusa Hrista, koji je najviši, i tornjevi četvorice jevanđelista, na kojima su započeti radovi“, izjavio je Hordi Fauli, glavni arhitekta Sagrada familije.
Finansiranje završetka radova povezano je sa turizmom jer izgradnja bazilike zavisi od donacija, sponzora i prodatih ulaznica čiji je broj znatno smanjen tokom pandemije. Iako su se turisti vratili u Barselonu, znatno ih je manje nego pre kovid krize.
„Pre kraja 2023. ili početkom 2024. postići ćemo nivo iz 2019. godine“, predviđa Havijer Martinez, generalni direktor grupe zadužene za izgradnju čuvene bazilike.
Najposećeniji spomenik u Barseloni, koji je projektovao katalonski arhitekta Antoni Gaudi, od 2005. nalazi se na Uneskovoj listu svetske baštine. Izgradnja Gaudijevog remek-dela počela je 1882. a planirano je da bude završena na stogodišnjicu smrti slavnog arhitekte 2026. godine.

Gaudi: Klijent nije u žurbi

Sagrada familija je rimokatolička bazilika u gotskom stilu koju je počeo da gradi arhitekta Fransesk de Paula del Viljar 1882. godine, na lokaciji koja je u to vreme bila kilometar i po udaljena od Barselone.
Apsida je završena pre Viljarove ostavke 18. marta 1883. godine. Tada je Gaudi preuzeo odgovornost za dizajn koji je radikalno promenio. Iako je počeo da radi na crkvi 1883. tek iduće godine je imenovan za glavnog arhitektu.
Na projektu je radio više od 40 godina, a poslednjih 15 radio je isključivo na Sagrada familiji. Na primedbu da izuzetno dugo traje izgradnja, Gaudi je odgovorio: „Moj klijent nije u žurbi“. Kada je umro 1926. godine, bazilika je bila završena između 15 i 25 odsto.
Većinu Gaudijevih skica i projekata crkve uništili su katalonski anarhisti za vreme Španskog građanskog rata. Unutrašnjost crkve završena je 2010, a 7. novembra te godine papa Benedikt XVI posetio je bogomolju, proglasivši je manjom bazilikom pred 6.500 ljudi; još 50.000 pratilo je misu izvan crkve.

Vitrina – preokret u karijeri potomka kazandžija

Antoni Gaudi poznat je po jedinstvenom stilu i izuzetnom dizajnu, o kome svedoči više zdanja u prestonici Katalonije. U periodu od 1984. do 2005. godine, sedam njegovih dela proglašeno je svetskom kulturnom baštinom Uneska.
Rođen je u gradiću Reus, u provinciji Taragona 1852. Potiče iz porodice kazandžija i kotlara. Studirao je arhitekturu na Višoj tehničkoj školi arhitekture u Barseloni od 1873. do 1877. Zbog nedostatka novca, uporedo sa studijama radio je kao tehnički crtač i ponekad kao dizajner nameštaja.
CC0 / Pixabay / Fascinantna unutrašnjost čuvene katedrale "Sagrada familija"
Fascinantna unutrašnjost čuvene katedrale Sagrada familija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Fascinantna unutrašnjost čuvene katedrale "Sagrada familija"
Diplomirao je 1878. i dobio prvi posao za gradsku rasvetu Barselone. Prvo veliko Gaudijevo delo je kuća proizvođača opeka Manuela Vicensa. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznatu prodavnicu Kormelja u Barseloni izabrana je za Univerzalnu izložbu u Parizu 1878. godine što je bio preokret u profesionalnom i privatnom životu mladog Gaudija.
Eusebi Guelj, jedan od uvaženih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine i postao je Gaudijev glavni klijent i mecena. Godine 1883. Gaudi preuzima građenje Sagrade familije koja je postala simbol njegove revnosne, asketske religioznosti.

Od kicoša do „prosjaka“

Gaudi je ceo život posvetio profesiji i nikada se nije ženio. Kao mladić oblačio se u skupa odela, jeo samo u najboljim restoranima, bio je čest gost u pozorištima i operama širom Barselone. Govorilo se da je nedruštven, neprijatan i arogantan, a sam Gaudi je priznao da ima plahovitu narav i da je to jedina stvar koju nije naučio da kontroliše.
Zalagao se za nezavisnost Katalonije, ali nije želeo da se politički angažuje. Na demonstracijama održanim u Barseloni 11. septembra 1924. godine, na nacionalni dan Katalonije, policija je pretukla i uhapsila Gaudija. Platio je kauciju i brzo je pušten iz zatvora.
Pod stare dane, Gaudi se promenio. Jeo je skromno, oblačio se u stara odela i nije vodio računa o svom izgledu tako da su ga na ulici često mešali sa prosjacima. Povukao se iz društvenog života i u potpunosti se posvetio poslu.

„Sveti Josif će je završiti sam“

Gaudi je 7. juna 1926. godine krenuo u svakodnevnu šetnju do crkve Svetog Filipea Nerija na ispovest i molitvu. Na putu ka crkvi udario ga je tramvaj i izgubio je svest. Kažu da je nakon što ga je udario tramvaj, rekao, pokazujući na Sagrada familiju: „Sveti Josif će je završiti sam“.
Zbog zapuštenog izgleda i praznih džepova niko ga nije prepoznao i poslali su ga u bolnicu za siromašne. Prijatelji koji su ga pronašli sledećeg dana želeli su da ga premeste u bolju bolnicu ali je on to odbio. Umro je 10. juna 1926. u 74. godini.
© Foto : EukuSagrada familija
Hram Svяtogo Semeйstva v Barselone, Ispaniя - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Sagrada familija
Njegova sahrana je bila veliki događaj a gomila ljudi se okupila da poslednji put pozdravi genijalnog arhitektu. Građani Barselone, u znak žalosti za svojim „najgenioznijim od svih arhitekata“, kako je Gaudija okarakterisao njegov kolega Joakim Garsija, ukinuli su zauvek tramvajsku liniju.
Sahranjen je u kripti crkve Sagrada familija, a na njegovoj nadgrobnoj ploči piše: „Antoni Gaudi, Reus, umro u 74. godini, živeo primeran život, izuzetan dizajner ovog divnog zdanja, umro pobožno u Barseloni 10. juna 1926. godine, iz pepela takvog čoveka, čekamo vaskrsenje mrtvih“.
Katedrala Sagrada familija, simbol Barselone - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2019
Barselona konačno izdala dozvolu za Sagrada familiju (foto)
Turisti prolaze pored crkve Sagrada Familija u Barseloni - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2018
Sagrada Familija plaća milionsku kaznu zbog neverovatnog razloga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala