- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Kijev ne može da računa na garancije bezbednosti

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO-a u Briselu
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Ukrajina, iako je uvaženi partner NATO, može da računa samo na podršku Alijanse, ali ne i na „garancije bezbednosti i kolektivnu odbranu“ poput članica saveza, rekao je šef NATO Jens Stoltenberg.
„Neophodno je praviti razliku između partnera i članova Alijanse. Ukrajina, kao cenjeni partner NATO može da računa na našu svestranu podršku, dok se u slučaju članica radi o garancijama bezbednosti i kolektivnoj odbrani“, naveo je Stoltenberg konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog zasedanja ministara spoljnih poslova NATO u Rigi.
Ministri su istakli značaj izbegavanja eskalacije na granici između Rusije i Ukrajine.
„Razmotrili smo aktuelnu situaciju (u oblasti oko istočne granice Ukrajine). Potrebno je pomno pratiti situaciju i izbegavati eskalaciju, ministri su jasno stavili do znanja da će bilo kakav upad ili agresija prema Ukrajini imati visoku cenu, kao i ekonomske i političke posledice po Rusiju“, rekao je Stoltenberg.
Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnom ponašanju“, ističući da nikoga ne ugrožava i da ne namerava da bilo koga napada. U Moskvi je takođe naglašeno da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao opravdanje za razmeštanje dodatne vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Putin: Tražimo pisane garancije za neširenje NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala