- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko zapretio Poljskoj: Ako zatvorite granice, obustavljam tranzit energenata iz Rusije

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je za RIA novosti da je spreman da obustavi tranzit energetskih resursa ukoliko Poljska realizuje svoje pretnje i zatvori granicu.

„Kada me budu ugnjetavali Poljaci ili neki drugi, mislite da ću se obazirati na neke ugovore? Hajde, o čemu pričate?“, prokomentarisao je beloruski lider.

Upitan da li ozbiljno misli, Lukašenko je odgovorio potvrdno: „Ozbiljno, naravno“.
„Poljaci su odlučili da nam zatvore granicu sa Belorusijom. Dobro, zatvarajte. Mi ne idemo često u Evropsku uniju. Mi smo danas najviše zainteresovani za Rusiju, Kinu, Istok. A šta ako ja zatvorim? Šta će se onda desiti sa prometom koji uglavnom ide u Rusiju i Kinu preko nas?“, upitao je beloruski lider.
Kako je dodao, južna granica Rusije i Ukrajine je zatvorena, to jeste preko Ukrajine neće proći, a preko baltičkih zemalja nema puteva.
„Tako da pre nego što daju izjave treba da uključe svoje pileće mozgove i razmisle šta lupetaju“, upozorio je Lukašenko.
Takođe je predložio poljskoj strani da zatvori granicu i vidi ko će od toga imati najveću štetu.
„Zatvorićete, na štetu kome? Sami sebi?... Onda razmislite kako ćete kupovati od Rusije energente“, poručio je predsednik Belorusije.
Ranije je Lukašenko zapretio da će obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasovoda „Jamal-Evropa“ nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju za stvaranje migrantske krize na zajedničkim granicama i zapretila sankcijama protiv Minska. Poljska takođe razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Belorusijom.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
RUSIJA
Poljski ugao: Lukašenkove pretnje mogu izazvati novi gasni rat sa Evropom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala