- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev: Moskva ne može da nas spreči da se približimo NATO-u

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZajedničke vojne vežbe Oružanih snaga Ukrajine i zemalja NATO-a "Tri mača 2021"
Zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga Ukrajine i zemalja NATO-a Tri mača 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Moskva ne može da spreči Kijev da se približi NATO-u i svaki predlog da se o ovom pitanju razgovara sa Alijansom ili Sjedinjenim Američkim Državama biće nelegitimni, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.
„Rusija ne može sprečiti Ukrajinu da se približi NATO-u i nema pravo da se izjašnjava u odgovarajućim diskusijama. Svaki ruski predlog da se sa NATO-om ili SAD ili drugim zemljama razgovara o bilo kakvim takozvanim garancijama da se Alijansa neće širiti na istok je nelegitiman“, istakao je Kuleba, prenosi agencija „RBK-Ukrajina“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Moskva u dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima insistirati na izradi konkretnih sporazuma koji isključuju dalje pomeranje NATO-a na istok i razmeštanje sistema naoružanja koji ugrožava Rusiju u neposrednoj blizini njene teritorije.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Lavrov: NATO gomila vojnu tehniku kod ruskih granica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala