- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan bi da sa Rusijom rešava ukrajinske probleme

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPoseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je njegova država spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine u pregovorima za mir u regionu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je istakao da Rusija nije strana u sukobu u Donbasu, pa je zbog toga nemoguće u takvom formatu pronaći rešenja za taj problem.
Ruski eksperti konstatuju da ovakvim izjavama Erdogan ostvaruje sopstvene spoljnopolitičke ambicije, a da Kijev treba da ispuni Minske sporazume, a ne da traži nove posrednike.
„Erdogan je opsednut svojom idejom da proširi svoj uticaj na postsovjetskom prostoru. Vidimo akcije Ankare na Kavkazu i kako je Turska faktički ušla u Azerbejdžan. Danas Azerbejdžan više nije samo saveznik Turske, već u velikoj meri resurs. Ako je potrebno voditi ratove, Azerbejdžanci će biti korišćeni za sve vrste vojnih operacija na isti način kao što su korišćeni u Nagorno-Karabahu. O Kijevu Erdogan odavno mašta i hteo bi da ojača svoje pozicije tamo, posebno sada kada mu situacija ide naruku, s obzirom na nivo rusofobije u Ukrajini i činjenicu da se tamo ponovo raspiruje antiruska histerija“, kaže za Sputnjik Aleksandar Žilin, pukovnik u penziji i načelnik Centra za proučavanje problema nacionalne bezbednosti.

Turska naoružava Kijev, a želi ulogu „mirotvorca“

Erdogan je rekao da se Turska zalaže za osiguranje mira s akcentom na položaj krimskih Tatara i izrazio je nadu da se region neće pretvoriti u ratnu zonu i da će zavladati mir. Njegovu ponudu da bude posrednik između Rusije i Ukrajine Kijev je pozitivno ocenio, ali Žilin napominje da su Ankara i Kijev „gotovo glavni saveznici“ i podseća da Turska naoružava Ukrajinu.
Takođe, ovde ne bi trebalo zanemariti činjenicu da Turska zvanično odbija da prizna referendum na Krimu i ulazak tog poluostrva u sastav Rusije. Erdogan je i u septembru na Generalnoj skupštini UN ponovio da Ankara pridaje značaj zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, uključujući i Krim, čiju, kako je rekao, aneksiju ne priznaje.

„Erdogan ide korak po korak — prvo je stupio u kontakt, zatim je u Ukrajinu poslao vojne savetnike, potom instruktore, da bi im zatim isporučio dronove ’Bajraktar‘ i drugo naoružanje. Samim tim, Kijev smatra da je Erdogan njihov gotovo glavni saveznik protiv Rusije. Utoliko pre što SAD iako nisu baš okrenule leđa Ukrajini, ali ne žure ni da zaoštravaju odnose sa Rusijom, mada ne obuzdavaju takve namere“, kaže Žilin.

Moskva je više puta upozoravala da isporukama takvog oružja Kijevu turska strana podstiče militaristička osećanja u Ukrajini i da to može dovesti do destabilizacije situacije na kontakt liniji.
Imajući sve ovo u vidu, Žilin smatra da Erdogan neće doprineti rešavanju sukoba u Ukrajini.

„Erdogan sada preuzima inicijativu za rešavanje sukoba, ali ako stvari posmatrate sa stanovišta njegovih interesa i njegove superideje o izgradnji ogromne države i praktično nove arhitekture Turske, jasno je da se treba kloniti takvih saveznika i prijatelja, s obzirom koliko je puta izneverio Rusiju. Čini mi se da je krajnje vreme da se iz toga izvuku zaključci. On neće doprineti rešavanju sukoba. Prvo, to mu nije potrebno, a drugo — nema resurse za to. Stoga mislim da je reč o trikovima, lukavstvu i postizanju svojih ciljeva“, ističe Žilin.

Ekspert dodaje da je Erdogan „briljantan političar“ u spoljnoj politici, ali da Turska sada ima niz ozbiljnih unutrašnjih problema i da su Erdoganovoj administraciji potrebni novi uspesi na raznim poljima.

Rešenje ukrajinskog konflikta je u Vašingtonu

Pre toga se pojavila informacija da je turski predsednik navodno predložio sazivanje samita Rusije, Turske i Ukrajine radi rešavanja situacije u Donbasu. Peskov je podsetio da je Kijev jedna strana u sukobu, dok su druga predstavnici samoproglašenih republika — Donjecke i Luganske, pa to ne može biti rešenje.
Žilin podseća da Turska nema nikakve veze sa Minskim sporazumima, koji su osnova za rešavanje problema u Ukrajini. Ti sporazumi su međunarodna obaveza Ukrajine, koju Kijev ne ispunjava.

„Ukrajina se samo na rečima pridržava Minskih sporazuma, a zapravo ih ne poštuje. U stalnom sam kontaktu sa mojim školskim drugom koji se nalazi u Donbasu, a tamo se puca svaki božiji dan. Ako dođe OEBS, ukrajinska vojska obustavi vatru i sačekaju da predstavnici OEBS-a odu i odmah zatim nastavljaju paljbu po položajima u Donbasu. Samim tim, ne može se govoriti o ozbiljnim namerama Kijeva“, ističe Žilin.

Ekspert napominje i da ga iznenađuju i stavovi nekih ruskih politikologa i političara koji kritikuju Vladimira Zelenskog i istovremeno izražavaju nadu da će ukrajinski predsednik promeniti stav prema sukobu u Donbasu.
„Ne može da promeni nikakav stav, jer nema autoritet. Kada SAD uđu u neku zemlju koja ih strateški interesuje, oni na vlast stavljaju svog čoveka koji ima samo dva prava — prvo pravo je da pljačka svoj narod, a drugo je da bude marioneta i da bespogovorno sluša i izvršava njihova naređenja. To je sve. Zato je u ovom slučaju smešno govoriti da će Erdogan otići u Kijev, da će se sastati sa Zelenskim, razgovarati sa njim i rešiti sukob Ukrajine i Rusije. Zašto? Zato što su Ukrajinu spremali da bude protiv Rusije i zato što Ukrajina danas uopšte nije država, nego resurs za rat sa Rusijom…“, kaže ekspert.
Žilin zaključuje da je ono što govori Erdogan po pitanju Ukrajine „čista demagogija“, a da se ukrajinski konflikt može rešiti samo na jednom mestu — u Vašingtonu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala