- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li se pandemija završava 2022. godine, a kovid 19 postaje kontrolisan kao grip

CC0 / piksabej / Korona virus
Korona virus - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Pandemija kovida 19 mogla bi iduće godine da počne da popušta i postupno se pretvori u endemsku bolest poput drugih sa kojima čovečanstvo živi, ukoliko se ne oduži zbog velike nejednakosti u dostupnosti vakcina i pojave opasnijih varijanti virusa.
I dok se zemlje pripremaju za suočavanje sa novom varijantom virusa, a Evropa se bori sa zimskim talasom pandemije, zdravstveni stručnjaci smatraju da ju je iduće godine moguće ukrotiti.
Znanje i alati koji su potrebni da bi se virus stavio pod kontrolu postoje. Dostupne su velike zalihe vakcina i nove metode lečenja.
„Putanja ove pandemije je u našim rukama“, rekla je nedavno novinarima Marija van Kerhove, glavni ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za korona krizu, prenosi Indeks.
„Možemo li doći do faze da 2022. širenje bolesti stavimo pod kontrolu? Apsolutno“, rekla je. „To smo već mogli da učinimo, ali nismo“.
Godinu dana nakon što su se na tržištu pojavile prve vakcine u svetu je primenjeno više od 7,5 milijardi doza, a do juna 2022. godine biće proizvedeno više nego dovoljno vakcina za sve ljude na planeti.
Mnogi stručnjaci sugerišu da će faza pandemije uskoro da se završi. Smatraju da kovid neće u potpunosti da nestane, nego da će da postane kontrolisana endemska bolest sa kojom ćemo naučiti da živimo kao i sa gripom.
Postaće „deo inventara“, rekao je Endrju Nymer, epidemiolog na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu.
Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je takođe da bi pandemija uskoro trebalo da dođe do tačke u kojoj bi se kovid „mogao povremeno pojavljivati u pozadini, ali neće dominirati kao sada“.
Međutim, velik problem je izrazita nejednakost u dostupnosti vakcina. Gotovo 65 odsto ljudi u zemljama s visokim prihodima primilo je barem jednu dozu, ali samo nešto više od sedam posto u zemljama s niskim prihodima, pokazali su podaci UN.
Smatrajući da je to moralno nedopustivo SZO je pozvala bogate zemlje da ne daju buster doze u potpunosti vakcinisanima dok najranjiviji među siromašnima ne dobiju prvu dozu, ali uzalud. SZO je pozvala zemlje da potpišu međunarodni ugovor o borbi protiv pandemija kako bi se pripremile i sprečile buduće krize.
Pandemija - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Nemački epidemiolog: Omikron je možda božićni poklon, mogao bi da ubrza kraj pandemije
Svetska zdravstvena organizacija - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Grubo i bez dokaza: SZO zabrinuta zbog oštrih mera protiv omikrona u pojedinim državama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala