- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Ukrajina da bude uzdržana

© REUTERS / LEAH MILLISAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države pozivaju Ukrajinu da u svetlu aktuelne napetosti u odnosima sa Rusijom pokaže uzdržanost, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnom ponašanju“, ističući da nikoga ne ugrožava i da ne namerava da bilo koga napada. U Moskvi je takođe naglašeno da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao opravdanje za razmeštanje dodatne vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.
„Nažalost, situaciju ozbiljno komplikuje otvoreno destruktivna linija država NATO-a koje teže da uvuku Ukrajinu u svoju orbitu, da je, kako je rekao predsednik, pretvore u 'antiRusiju'. Povećavaju se isporuke smrtonosnog oružja Kijevu, umnožavaju se provokativni manevri sa učešćem SAD na kopnu, u vazduhu i na moru u blizini naših granica. Pritom, pokušavaju da nam diktiraju kako treba da se ponašaju Oružane snage Rusije na svojoj teritoriji“, ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u govoru u Savetu federacije.

Sprema se novi paket sankcija Belorusiji

Blinken, koji je učestvovao na ministarskom sastanku NATO u Rigi, rekao je da Amerika u koordinaciji sa zapadnim saveznicima priprema novi paket sankcija Belorusiji.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nedavno je izjavio da Sjedinjene Američke Države, koristeći Poljsku, baltičke zemlje, Ukrajinu, kao i migrantsku krizu na granici Belorusije, žele da izazovu rat.
„Oni pokušavaju da iskoriste te jadne izbeglice, taj proces. Oni već otvoreno govore: 'Uključiti NATO'. A šta znači NATO? Pokretanje rata. Oni nas provociraju. To Evropi ne treba, Evropa to ne želi, Evropa ne želi rat. Kome treba taj rat? Amerikancima“, rekao je Lukašenko na sednici ustavne komisije i radne grupe o doradi nacrta ustava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala