- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Beloruski predsednik: Oružje krijumčareno iz Ukrajine trebalo da se upotrebi protiv mene

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Krijumčarenje oružja čiji je pokušaj predaje migrantima na granici sa Poljskom presreo KGB Belorusije, dolazilo je iz Ukrajine, a ilegalni promet počeo je pre migrantske krize, izajvio je u intervjuu za RIA Novosti beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.
Lukašenko je istakao da su oružje hteli da upotrebe protiv predsednika Belorusije, ruske vojne baze i novinara, uključujući dopisnika „RT“ Konstantina Pridibajla.
„Mi smo to primetili, mislim, pre tri nedelje, a počeli smo da pratimo još ranije. Ovaj promet oružja već dolazi iz Ukrajine, to je katastrofa“, primetio je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, krijumčarenje ide preko ukrajinske granice, a jedan slučaj je zabeležen iz Donbasa preko ruske granice.
„Za dve godine jedan slučaj, sve ostalo je išlo preko ukrajinske granice. I počelo je pre izbeglica. I već smo prikazivali ta tajna skrovišta na televiziji, priveli smo ljude“, rekao je on.
Predsednik Belorusije objasnio je da je „oružje bilo namenjeno posle predsedničkih izbora za eliminisanje predsednika i vršenje terorističkih napada na teritoriji Belorusije“.
„Presekli smo protiv ruske vojne baze... protiv naših novinara, protiv vašeg novinara Kostje Pridibajla... On se takođe našao na sankcionom spisku. Privodili smo ljude... Organizatori su bili... Amerikanci i Belorusi koji su privedeni u Moskvi. A oružje ─ tamo su pravljena skrovišta, otkrili smo jedno skrovište u blizini Minska. Policija i KGB su čekali, došao je čovek po oružje i priveli smo ga tamo, na licu mesta“, ispričao je beloruski lider.
On je dodao da su kriminalci hteli da iskoriste oružje za organizovanje sukoba u izbegličkom kampu.
Kako je rekao, kada su polivali ljude hemikalijama na granici, tada su upotrebili oružje. To bi moglo da izazove u najmanju ruku granični sukob, a ko zna u šta bi se to dalje pretvorilo.
„Pripadnici KGB-a otkrili su pokušaj da se tamo prebaci oružje, kada su tek planirali i počeli smo da čuvamo taj kamp. Naši graničari u potpunosti čuvaju kamp da tamo niko ne bi prišao“, dodao je Lukašenko.
On je napomenuo da kada beloruski graničari ne bi čuvali taj kamp, „bio bi kao drugi kampovi, kao što imaju u Evropskoj uniji, takvi privremeni kampovi“.
„Moram reći da bi već odavno došlo do sukoba na granici sa Litvanijom i Poljskom. Stoga moramo da štitimo taj kamp od prodora oružja koje dolazi iz ratne zone, iz Ukrajine, preko tamošnje ukrajinske granice, na teritoriju Belorusije“, konstatovao je Lukašenko.
Ranije je beloruski KGB priveo čoveka koji je prevozio oružje za terorističke grupe u zemlju i koji je uspeo da napravi nekoliko skrovišta. Protiv privedenog Sergeja Sokolova pokrenut je krivični postupak zbot terorističkog akta. Prema rečima portparola KGB-a, strani pokrovitelji su Sokolovu poverili zadatak opremanja skrovišta vatrenim oružjem, municijom i eksplozivnim napravama u raznim delovima Belorusije. Ova skrovišta bila su namenjena drugim ekstremističkim grupama koje su pokušale da formiraju strane obaveštajne službe.
Nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala