- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Tri scenarija o uticaju omikron soja virusa korona na ekonomiju

© AP Photo / Ng Han GuanU čemu je tajna kineskog uspeha...
U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Dok se čekaju detaljniji nalazi posledica koje nosi novi omikron soj virusa korona, berzanski analitičari upozoravaju da će ta neizvesnost verovatno i dalje uticati na ponašanje investitora i kretanje na svetskim tržištima.
Za sada su ocene da se neće ponoviti scenario od petka kada se i pojavila vest o novom soju, a kada su evropski indeksi pali više od 3%, a američki više od 2%.
Početkom nedelje objavljene su vesti o dosad blagim slučajevima oboljenja koje uzrokuje omikron, što bi značilo da neće biti ozbiljnijih potresa u privredi. Za sada je to umirujuće delovalo na berze, pa su u ponedeljak indeksi započeli rastom.

Moguća tri scenarija

U međuvremenu, ekonomisti investicione grupe „Goldman Saks“ izradili su nekoliko scenarija potencijalnog uticaja nove varijante virusa na globalni ekonomski rast.
Jedan od njih je da je virus omikron lažni alarm bez značajnog uticaja na rast i inflaciju.
Loš scenario, u kome se omikron širi brže od prethodne delta varijante, predviđa da bi u narednoj godini globalni nivo privrednog rasta bio 4,2%, i to bi bio pad od 0,4% poena u odnosu na njihovu sadašnju prognozu.
Govoreći o drugom scenariju, kaže se da ako se pokaže da je omikron tek malo više prenosiv od delte, ali i da uzrokuje mnogo manje ozbiljna oboljenja, to bi bio tzv. normalizovani scenario u kojem bi rast globalne ekonomije mogao biti veći od njihove osnovne prognoze, a inflacija bi se smanjila.
Kako su objavili, međutim, dok se ne bude znalo više o samom omikronu i izgleda za svaki od ovih scenarija, oni neće menjati svoje prognoze vezane za rast, inflaciju i monetarnu politiku, prenosi „Jutarnji list“.
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
EKONOMIJA
Omikron obara cenu nafte: Prvi put od kraja avgusta ispod 70 dolara
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala