- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Trampov saradnik dostavio evidenciju o neredima na Kapitolu

© AP Photo / Jose Luis MaganaPristalice predsednika Donalda Trampa penju se na zapadni zid američkog Kapitola
Pristalice predsednika Donalda Trampa penju se na zapadni zid američkog Kapitola - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Istražni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa zadužen da utvrdi istinu o smrtonosnim neredima na Kaptiol hilu prošlog januara potvrdio je danas da je Mark Medouz, šef kabineta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dostavio treženu evidenciju i pristao da se uskoro pojavi i da izjavu.
"Gospodin Medouz je sarađivao sa odborom preko svog advokata. On nam je dostavio tražene zapisnike i uskoro će dati svoju prvu izjavu", navodi se u saopštenju demokrate Benija Tompsona, predsedavajućeg istražnog odbora Predstavničkog doma, prenosi Rojters.
On je istakao da ovo telo očekuje da svi svedoci pruže sve tražene informacije koje odbor zakonski ima pravo da traži i da dobije.
Tompson je dodao da će odbor i posle dostavljanja tražene dokumentacije i davanja prve izjave Marka Medouza nastaviti da procenjuje u kojoj meri nekadašnji šef kabineta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa poštuje naredne pozive ovog tela.
Bivši američki predsednik je pozvao svoje saradnike da ne sarađuju sa istražnim odborom kojim rukovode demokrate jer, kako je ocenio, ta istraga je politički motivisana.
On tvrdi da je njegova komunikacija zaštićena privilegijom predsedničkog imuniteta iako mnogi pravni stručnjaci kažu da se taj princip ne odnosi i ne primenjuje na bivše predsednike.
Trampove pristalice upale su 6. januara na Kapitol hil i u zdanje američkog Kongresa u pokušaju da spreče Kongres da zvanično potvrdi Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima 2020. godine.
Neposredno pre nereda, Tramp je održao govor svojim pristalicama ponavljajući svoje lažne tvrdnje da su izbori pokradeni široko rasprostranjenom prevarom.
On ih je tada pozivao da odu na Kapitol i da se "pakleno bore i spreče krađu".
.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala