- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Simbol ljubavi prema otadžbini: Vetar iščupao 200 godina star hrast Turgenjeva /foto/

© Sputnik / Sergeй PяtakovHrast koji je zasadio Turgenjev
Hrast koji je zasadio Turgenjev - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Poslednjeg dana novembra na Orlovsku oblast Rusije obrušila se oluja. Orkanski vetar je iščupao iz korena 198 godina star hrast koji je zasadio ruski pisac Ivan Turgenjev.
Prema pisanju ruskih medija, više naselja u regionu ostalo je bez struje, vetar je rušio drveće i sekao žice, dostižući brzinu 30 metara u sekundi na nekim mestima.
Gotovo dva veka star hrast nalazi se na imanju majke Turgenjeva Spaskoje-Lutovinovo, koje je sada prirodni muzej-rezervat u Mcenskom rejonu Orlovske oblasti.
„Moj omiljeni hrastić već je postao mladi hrast. Juče, usred dana, sedeo sam više od sat vremena u njegovoj hladovini na klupi“, pisao je Turgenjev u noveli „Faust“.

Simbol ljubavi prema domovini

Direktor muzeja Sergej Stupin izjavio je da su ljudi iz najudaljenijih delova Rusije i sveta dolazili da vide hrast i da mu se poklone.

„Za sve koji vole Spaskoje, za kolektiv muzeja, kao i za mene ovo predstavlja nenadoknadiv gubitak koji je i dalje teško shvatiti. Hrast koji je zasadio Ivan Sergejevič Turgenjev nije bio samo glavna prirodna znamenitost imanja, to je bio živi simbol ljubavi prema otadžbini“, rekao je Stupin.

© Sputnik / Mihail OzerskiйHrast koji je pre skoro 200 godina zasadio ruski pisac Ivan Turgenjev
Hrast koji je pre skoro 200 godina zasadio ruski pisac Ivan Turgenjev - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Hrast koji je pre skoro 200 godina zasadio ruski pisac Ivan Turgenjev
On je ranije za „Rusku gazetu“ ispričao o istoriji drevnog hrasta.
Prema njegovim rečima, Turgenjev, koji je većinu života proveo u inostranstvu i uvek čeznuo za domovinom, zasadio to drvo kada je imao između 13 i 15 godina.
„Ono što je interesantno je to što je u parku, koji je Ivan Sergejevič nazivao vrtom, rasla lipova aleja, bilo je jasena, ariša, smrče – a on neočekivano sadi hrast, drvo koje je za njega bilo važno, koje je više puta opisivao u svojim delima. Kada je pisac već bio u teškom stanju, bolestan, pisao je prijatelju Polonskom da se, kada bude u Spaskom, u njegovo ime pokloni kući, vrtu, njegovom mladom hrastu, otadžbini, koju verovatno neće videti. Odnosno, najpre hrast, a zatim otadžbina. Za njega su i Spaskoje i hrast bili simboli te otadžbine“, objasnio je direktor muzeja.

Glavno drvo Rusije

Čuveni hrast Turgenjeva uvršten je u Registar najstarijih stabala.
Ove godine je pobedio na konkursu „Rusko drvo godine“, a trebalo je da učestvuje i na konkursu „Evropsko drvo godine“ u februaru 2022. godine.
Ruski pisac Ivan Turgenjev, reprodukcija slike Ilje Rjepina iz zbirke Državne tretjakovske galerije - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2018
Ivan Turgenjev — veliki ambasador ruske kulture na Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala