- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata o proterivanju kolega iz SAD: Stalna pretnja, sa Amerikom se nikad ne zna

© AP Photo / Seth WenigDmitrij Poljanski
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Svaki ruski diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama rizikuje da se suoči sa pretnjom proterivanja, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na konferenciji za novinare.

Na pitanje postoji li opasnost da bi koraci poput proterivanja 27 ruskih diplomata mogli da utiču i na saradnike stalnog predstavništva Rusije pri UN, Poljanski je rekao da se „svaki ruski diplomata koji radi u SAD suočava sa određenom pretnjom“.

„To je nepredvidivo jer je bilo situacija kada su mnoge moje kolege bile zamoljene da napuste zemlju. Niko nije bezbedan, ni ja, zato što nikada ne znaš šta će američkim prijateljima pasti na pamet“, naglasio je diplomata.
S tim u vezi, istakao je da je takva situacija „nenormalna“.
„Mnogo puta smo govorili da treba promeniti tu situaciju, da moramo da uklonimo sve te prepreke i da vratimo naša dilomatska predstavništva normalnom radu“, dodao je.
S tim u vezi, Poljanski je ukazao da je reč o kompleksnom pitanju, jer se radi o ruskoj diplomatskoj imovini gde američke vlasti ne puštaju ruske diplomate.
Podsetimo, ranije je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov saopštio da će 30. januara Ameriku napustiti grupa od 27 ruskih diplomata, kao i da će još jedna ista takva grupa SAD napustiti 30. juna.
Nakon toga je portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila da se ruske diplomate ne proteruju iz SAD i da će Moskva moći da postavi druge diplomate umesto onih koji će morati da napuste zemlju.
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Ruski ambasador: Vašington namerno izvrće činjenice o proterivanju ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala