- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Vašington namerno izvrće činjenice o proterivanju ruskih diplomata

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Američki Stejt department pokušava da obmane svetsku javnost namerno izvrćući činjenice o proterivanju ruskih diplomata iz Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
On se osvrnuo na izjavu portparolke Stejt departmenta Džaline Porter koja tvrdi da odlazak 55 ruskih diplomata iz Vašingtona ne treba smatrati proterivanjem ili kaznenom merom.
„U Stejt departmentu ponovo postupaju lukavo. Američka strana pokušava da obmane lokalnu i svetsku javnost... Pripisuju nam nešto što nema veze sa stvarnošću. Situacija uopšte nije takva“, navodi se u saopštenju Antonova.
Prema njegovim rečima, upravo je Stejt department u decembru 2020. godine jednostrano odredio trogodišnje ograničenje za službena putovanja službenika ambasade u Vašingtonu i generalnim konzulatima Rusije u Njujorku i Hjustonu.
„Što se tiče ostalih diplomatskih predstavništava, na snazi je petogodišnji period boravka u SAD. Izjava da odlazak 55 ruskih diplomata ne treba smatrati proterivanjem takođe ne važi. Jasno nam je ukazano da će, ukoliko taj zahtev ne bude ispoštovan, Rusi biti lišeni imuniteta i drugih diplomatskih privilegija. Dakle, radi se o faktičkom proterivanju“, konstatovao je ruski ambasador.
Antonov je takođe optužio Ameriku za pokušaje da naruši suvereno pravo Rusije da po sopstvenom nahođenju imenuje kadar u svojim diplomatskim predstavništvima.
Istovremeno je dodao da se Moskva zalaže za iskren i uvažavajući dijalog o svim problemima sa vizama.
„Sigurni smo da se, uz postojanje dobre volje, svi problemi mogu rešiti prilično brzo. Ruska strana se zalaže za poništavanje svih ograničenja, uvođenih poslednjih godina, na recipročnoj osnovi“, poručio je Antonov.
Takođe je ponovo pozvao američke kolege da se vrate poštovanju međunarodnih obaveza kada je reč o diplomatskoj imovini i normalnom funkcionisanju diplomatskih misija.
Podsetimo, ranije je Antonov saopštio da će 30. januara Ameriku napustiti grupa od 27 ruskih diplomata, kao i da će još jedna ista takva grupa SAD napustiti 30. juna.
Nakon toga je portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila da se ruske diplomate ne proteruju iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusija će moći da postavi druge diplomate umesto onih koji će morati da napuste zemlju.
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Stejt department: SAD ne proteruju ruske diplomate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala