- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Iluzija je da NATO doprinosi jačanju regionalne bezbednosti – setite se Jugoslavije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Tvrdnje o tome da prisustvo NATO-a doprinosi jačanju regionalne bezbednosti su iluzija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije kao odgovor na „Mitove o odnosima Rusije i Alijanse“ koje je objavio NATO.

„Treba se prisetiti posledica NATO bombardovanja Jugoslavije, uništavanja libijske državnosti. Poslednji primer je Avganistan. Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO-a u Avganistanu, zatim njihov nagli 'beg' nisu ostvarili nijedan od planiranih ciljeva. Situacija se samo pogoršala“, konstatuje rusko MIP.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano „testira čvrstinu“ Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajući Moskvu da reaguje.
„Pritom, naše mere reagovanja su adekvatne, srazmerne i uzdržane“, naglašava se u saopštenju.
Komentarišući tvrdnje da Moskva navodno provocira eskalaciju situacije na granici sa Ukrajinom, Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da su akcije Rusije isključivo odbrambene prirode.

„U poslednje vreme primećujemo značajno povećanje vojnog prisustva NATO-a u crnomorskom regionu. Učestale su posete ratnih brodova sa raketnim naoružanjem, letovi američke strateške avijacije, održavaju se velike vojne vežbe, uključujući i neplanirane. Praktično svake nedelje naša sredstva za objektivnu kontrolu identifikuju preko 50 izviđačkih aviona i bespilotnih letelica koje krstare duž naših granica“, podseća ruska strana.

Reagujući na optužbe da Rusija navodno „povećava vojno prisustvo u Ukrajini“, aludirajući na akcije Rusije na Krimu, Moskva podseća da je Krim deo Rusije, te da se ruske Oružane snage tamo nalaze na zakonitoj osnovi.
Takođe Ministarstvo konstatuje da je čitava kolektivna odbrana NATO-a koncentrisana na „istočnom krilu“.
„Očigledno Alijansa nema drugih problema. Terorizam, bezbednosne pretnje iz drugih regiona nemaju isti značaj kao opasnost koja navodno dolazi od Rusije“, navodi se u objavi.
MIP Rusije ističe da je „nekontrolisano širenje Alijanse“ praćeno razmeštanjem vojne infrastrukture na tim teritorijama, a ona se koristi za potkrepljivanje konfrontacione retorike NATO-a i „potencijalno može biti upotrebljena za brže prebacivanje teške vojne tehnike i trupa oružanih snaga - zemalja Alijanse na granice Rusije“.
„Širenje Alijanse pojačava tenzije. NATO optužuje Rusiju za vojnu aktivnost u kontakt-zonama. Ali te zone su se pojavile upravo usled širenja NATO-a“, podseća Ministarstvo.
Rusija na kraju poručuje da nije ništa učinila da pogorša odnose sa NATO-om, te da je krivica za njihovu degradaciju u potpunosti na Alijansi.
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Zaharova: NATO veštački stvara tenzije u blizini ruskih granica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala