- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Berlin i Pariz popustljivi prema Kijevu

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineUkrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu
Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Nemačka i Francuska sve više idu opasnim putem izobličavanja Minskih sporazuma za regulisanje sukoba na istoku Ukrajine, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Kako kaže, tolerisanje aktivnosti Kijeva kada je reč o Donbasu „može da dovede do opasnog razvoja događaja“.
Prema njegovim rečima, Pariz i Berlin imaju pristrasan stav u „normandijskom formatu“.
„Bili smo vrlo ogorčeni činjenicom da su se naše francuske i nemačke kolege po pitanju održavanja sastanka u 'normandijskom formatu' na ministarskom nivou pokazali kao pristrasna strana na tim pregovorima. Jer, za one koji čitaju Minske sporazume i koji su upoznati sa situacijom apsolutno je jasno da je srž Sporazuma – direktan dijalog između Ukrajine i vlasti Donjecka i Luganska“, napomenuo je Poljanski.
S tim u vezi, objasnio je da ukoliko se ta činjenica negira ili govori da Rusija navodno nije ispunila neke obaveze u okviru Sporazuma, u tom slučaju se apsolutno iskrivljuje duh Minskih sporazuma, što je „veoma opasno“.

„Nažalost, vidimo kako naši zapadni partneri, konkretno Francuska i Nemačka sve više slede taj destruktivni put koji može da nas dovede do nekih veoma opasnih događaja“, istakao je ruski diplomata.

Podsetimo, u glavnom gradu Belorusije u februaru 2015. godine potpisan je dokument pod nazivom „Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma“, koji se češće naziva „Minski sporazumi“ ili „Minsk 2“, za razliku od Minskog protokola i Minskog memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine. Sporazum Minsk 2 trebalo bi da doprinese prekidu borbenih dejstava između Ukrajine i nepriznatih republika stvorenih na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti i da postavi temelje za mirno političko rešavanje sukoba.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
RUSIJA
Kremlj: Optužbe Rusije za agresiju skrivaju pripreme Kijeva za vojno rešavanje pitanja Donbasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala