- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Kina skoro stigla Ameriku u sferi hipersoničnog naoružanja

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su „vrlo malo ispred“ Kine u stvaranju hipersoničnog oružja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Govorili ste o testiranju hipersoničnog oružja u Kini. Uspešno je prošlo. Videli smo reakciju naših američkih partnera po tom pitanju. Ali znamo da su ipak američki partneri veoma malo ispred u stvaranju hipersoničnog oružja. Oni jednostavno ne pričaju o tome“, rekao je Putin na investicionom forumu VTB Kapital „Rusija zove!“.

Odgovarajući na pitanje o „kineskoj pretnji“, ruski predsednik je istakao da su oni koji su ga zastrašivali Kinom od 2000. godine – „sami uplašeni“.

„Plaše me Kinom, počevši od 2000. godine. Od tad su se oni koji su mene plašili sami uplašili i počeli su da menjaju svoju politiku prema Kini. Po mom mišljenju, situacija se promenila i otuda i sankcije i različita ograničenja protiv Kine, po meni, potpuno neopravdana, koja protivreče normama međunarodnog prava. Ali činjenica ostaje: rivalstvo raste. Prema mom mišljenju, ono postaje teško shvatljivo, na primer formiranje saveza u pacifičkom regionu koji čine SAD, Velika Britanija i Australija. Kada formiraju saveze protiv nekoga to ne vodi poboljšanju situacije u regionu, nego naprotiv – to zaoštrava situaciju“, konstatovao je ruski lider.

Komentarišući poziv Amerike na prekid komunikacije sa Kinom, Putin je poručio da će se Rusija rukovoditi svojim interesima.
„Što se tiče rasta moći Kine... Moć Kine raste, mi to vidimo, svi to vide. Pre svega, radi se o ekonomskoj moći. Ali zašto bismo se mi rukovodili interesima trećih zemalja u formiranju svoje politike? Uvek smo se rukovodili i u budućnosti ćemo se rukovoditi isključivo interesima naroda Rusije. Istovremeno, mi uvek poštujemo interese naših partnera na međunarodnoj sceni i cenimo kada se i prema nama tako postupa. Kina se prema nama isto tako odnosi “, istakao je ruski lider.
Takođe je naglasio da Rusija i Kina imaju približno iste pristupe i principe, te da Moskva podržava napore Pekinga u vezi sa projektom „Jedan pojas – jedan put“.
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Odgovor NATO-u: Ruska hiperzvučna raketa će imati neverovatnu brzinu od devet maha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala