- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ni naznaka da će ruski gas nastaviti da stiže u Evropu preko Ukrajine

© AFP 2023 / SERGEY BOBOKUkrajinski Naftogas
Ukrajinski Naftogas - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko saopštio je da se trenutno ne vodi dijalog sa Moskvom o novom ugovoru za tranzit gasa preko te zemlje.
„Nema čak ni nagoveštaja o mogućim zvaničnim i nezvaničnim razgovorima… Razgovaramo sa Amerikancima i Nemcima, svi želimo da se tranzit nastavi, dok Rusi ne žele da započnu dijalog“, požalio se Vitrenko Rojtersu.
On je dodao i da učešće „Naftogasa“ i „Operatera GTS Ukrajine“ u sertifikaciji „Nord strim 2AG“ kao glavnog operatera „Severnog toka 2“ ne daje mogućnost Kijevu da zaustavi taj proces.
„Ne postoji nikakvo pravo veta“, priznao je on.
Direktor kompanije je naglasio da je Kijev spreman da ospori finalnu sertifikaciju i na sudu, ako bude smatrao da ona ne bude u skladu sa evropskim zakonodavstvom.
Postojeći sporazum između Rusije i Ukrajine o tranzitu, koji je sklopljen na pet godina, predviđa tranzit po 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 2021. do 2024. godine. Direktor "Gasproma" Aleksej Miler je saopštio da je Rusija spremna da produži sporazum i nakon 2024. godine, ako bude smatrala da je to ekonomski isplativo.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SVET
Nemački mediji: „Severni tok 2“ bi mogao da počne da radi i bez sertifikata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala