- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva na prvom mestu u Evropi na rang-listi inovacija koje pomažu u borbi protiv kovida

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Moskva je dospela na prvo mesto među evropskim gradovima na rang-listi inovacija koje pomažu u izgradnji otpornosti na virus korona i nalazi se ispred Londona i Barselone, navodi se na zvaničnom sajtu grada.
Među svetskim megalopolisima ruska prestonica zauzima treće mesto, posle San Franciska i Njujorka. Među prvih pet na svetu su i Boston i London. Rang-listu je sastavila međunarodna agencija za istraživanja „Startap blink“.
Oko 50 naprednih rešenja koja se koriste u borbi protiv širenja virusa korona pomoglo je Moskvi da dostigne visoke pokazatelje.
Među njima su algoritmi za kompjuterski vid zasnovani na veštačkoj inteligenciji. Ova metodika već je pomogla radiolozima da analiziraju više od tri miliona ispitivanja.
Još jedno inovativno rešenje je platforma „u oblaku“ koja povezuje pacijente, lekare, medicinske organizacije, osiguravajuća društva, farmaceutsku industriju i veb stranice.
Visokim rezultatima doprinele su i tehnologije koje pomažu u prilagođavanju života građana tokom pandemije. U pitanju su projekti iz oblasti pametnog turizma, elektronske trgovine i logistike, kao i rada na daljinu i onlajn obrazovanja.
Eksperti agencije „Startap blink“ ocenjivali su mere preduzete u Moskvi sa stanovišta epidemioloških pokazatelja i uticaja na ekonomiju.

Moskovsko iskustvo

U borbi protiv virusa korona, Moskva nije išla u krajnost. Fokus je bio na prevenciji: povećan je broj besplatnih ekspresnih mesta za testiranje i vakcinaciju, patentirani su onlajn programi i platforme za obuku i razvijane mogućnosti telemedicine.
Moskovski zdravstveni sistem je tokom pandemije sakupio dovoljno veliki koeficijent sigurnosti koji omogućava da se rutinska i hitna pomoć ne prekida čak ni u periodima vrhunca incidencije kovida 19.
Glavni grad Rusije podržava preduzeća davanjem subvencija i podsticaja. Ove godine oko 25 hiljada malih i srednjih preduzeća iskoristilo je mere podrške.

Kako se sastavlja rang-lista

Rang-lista se sastavlja na osnovu globalne mape inovativnih rešenja za borbu protiv virusa korona i ocenjuje se oko 100 vodećih gradova i 40 zemalja sveta. Globalna mapa je napravljena u martu 2020. godine i tokom godine joj je dodato više od hiljadu rešenja.
Algoritam rangiranja uzima u obzir količinu i vrstu inovacija koje se koriste u borbi protiv virusa korona. Projekti koji su razmatrani morali su da zadovolje tri osnovna kriterijuma, među kojima su inovativnost, relevantnost (odluka mora direktno da odgovori na izazove kovida 19) i kredibilitet. Dodatni bodovi dodeljuju se za odabrane izvanredne inicijative. Sve odluke prolaze preliminarnu moderaciju i biraju ih stručnjaci prema kriterijumima kvaliteta i pouzdanosti informacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala