- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kad se fudbal pretvori u utakmicu našeg mentaliteta: Nova predstava „Sportsko srce“ Zvezdara teatra

© Sputnik / Maša RadovićEkipa predstave "Sportsko srce", Zvezdara Teatar
Ekipa predstave Sportsko srce, Zvezdara Teatar - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Ovaj komad Đorđa Milosavljevića je uslovno govoreći sportska priča koja će se od jedne finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu pretvoriti u utakmicu našeg mentaliteta, naše naravi i svega onoga što opterećuje ovaj region. Fudbal je povod, a suština je nešto sasvim drugo što doživljavamo svaki dan.
Ubrzo se sport pretvara u politiku kao što se kod nas manje više sve jako brzo ispolitizuje.
Ovako je dramski pisac i direktor Zvezdara teatra, Dušan Kovačević najavio premijeru predstave „Sportsko srce“ rađenu po tekstu Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića, koja će biti održana u subotu, 4. decembra na sceni „Danilo Bata Stojković“ u ovom pozorištu.

Fudbal povod za rešavanje drugih priča

Zvezdara teatar nastavlja rad sa prijateljima kuće koji su u toj ustanovi kulture prisutni dugi niz godina i koji znaju da prave predstave posebno drage publici, istakao je Kovačević.
„Suština ovog komada je da je povod mogao da bude i neki drugi, u ovom slučaju je to sport koji je jedna od najatraktivnijih i uvek najincidentnijih stvari na ovim prostorima. To je vrlo blisko zakazivanju boja. Fudbal je nešto što je povod da se rešavaju neke druge priče“, najavio je Kovačević.
„Sportsko srce“ je drama o jednom prezrenom, osramoćenom i odbačenom ocu i njegovoj otuđenoj ćerki koja smatra da njen otac pripada nekom primitivnom, lošem sloju. Prema rečima pisca Đorđa Milosavljevića, komad je nastao u danu finala svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, kada se odigravala utakmica između reprezentacije Francuske i Hrvatske.
„Taj događaj je bio zanimljiv na svaki mogući način između ostalog i zbog lokalnog rata na društvenim mrežama gde su se prepirali oni koji su navijali za hrvatsku reprezentaciju i oni koji za nju nisu navijali. I, u stvari, negde ta razmena vrlo žustrih argumenata sa obe strane meni je bila početna inspiracija. Zato sam mislio da je zgodno ovu priču koja je suštinski o ocu i ćerki smestiti u post-fudbalski okvir. Drama se dešava u toku same utakmice i posle nje“, objašnjava svoj tekst Milosavljević za Sputnjik.

Tompson zamalo na sceni Zvezdara teatra

Pisac ne krije da postoji jedna neostvarena želja kada je u pitanju postavljanje njegovog komada na pozornicu, a to je što se u poslednjoj sceni ne čuje hrvatski pevač Marko Perković Tomspon.
„Pesma „Geni kameni“ je bila predviđena za tu finalnu scenu. Prosto je izgledalo i suviše komplikovano“, naveo je Milosavljević tokom obraćanja medijima.
Na to se odmah nadovezao reditelj Milan Karadžić:
„Bilo bi dobro za komad da smo sve to uradili, bilo bi vrlo intrigantno i zanimljivo. Ali to je dosta komplikovano zbog autorskih prava. Pa smo napravili jednu, mislim, dobru zamenu za sve to. Imao sam odličan tekst i sjajnu glumačku podelu. Ono što ja volim u pozorištu su jaka emocija, smeh, humor i tragični elementi“, istakao je Milan Karadžić.
U predstavi „Sportsko srce“ zaigraće Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović.

Nacionalizam kvari život na Balkanu

Najavljujući predstojeću premijeru glumac Mima Karadžić ocenio je da je nacionalizam glavni razlog razdora među stanovnicima Balkana.
„Napravili smo jednu lepu, životnu i toplu priču u kojoj imate i porodicu i prijatelje, ali i ono što je izuzetno snažno i što nas okružuje – ono nešto nacionalno, političko. Ono što, čini mi se, na ovim prostorima kvari život, neki lepi život. Mislim da smo kao Balkan negde prokleti sa tim situacijama koje imamo. A imate opet ljude koji pokušavaju da žive van svih tih formi - da budeš čovek i da su svi oko tebe ljudi“, ukazao je Karadžić.
© Sputnik / Maša RadovićMima Karadžić
Mima Karadžić - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Mima Karadžić
Na pitanje Sputnjika da prokomentariše osobine i specifičnosti svog lika u ovoj predstavi, Mima Karadžić odgovara:
„On je jedan od onih likova kakve baš volim da igram - i topao i ljudski, na momente duhovit, na momente tužan. Od šarma do emocije. Sve ima! I negde mi je to bila prava mera. Kad bih birao šta volim da igram u pozorištu, rekao bih - eto takve likove.“
Dušan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
DRUŠTVO
Dušan Kovačević: Užas je zahvatio celu planetu – ovo je nova velika civilizacijska tragedija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala