- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Jedna od najvećih američkih korporacija za preradu hrane dolazi u Srbiju

© Foto : Youtube/Victoria Group/PrintscreenSojaprotein Bečej
Sojaprotein Bečej - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Američka kompanija ADM (Archer-Daniels-Midland Company), jedna od najvećih američkih korporacija i jedna od najvećih kompanija za preradu hrane, zvanično je preuzela bečejski „Sojaprotein“.
ADM, kompanija koja svrstana na 51. mesto najvećih američkih korporacija, saopštila je da je kompletirala preuzimanje „Sojaproteina“, nazivajući je „vodećim evropskim snabdevačem genetski nemodifikovane soje“.
„Preuzimanje predstavlja značajno širenje ADM-ovih globalnih kapaciteta alternativnih proteina i mogućnosti da izađe u susret rastućim zahtevima za biljnom hranom i napicima“, saopšteno je iz te američke korporacije.
Vins Makioči, predsednik odela za hranu u ADM-u, rekao je da ta kompanija, zajedno sa „Sojaproteinom“ „savršeno pozicionirana za stalni rast, kako bi zadovoljila evropske potrošače koji traže lokalnu, genetski nemodifikovanu hranu“.
„Sojaprotein“, koji je osnovan 1977. godine, izvozi u 65 zemalja svoje proizvode, kao što su alternative mesu, slatkiši, proteinske pločice, farmaceutski proizvodi ili hrana za životinje, a u 2020. godini imao je promet od 100 miliona dolara, navode iz ADM-a.
Američka korporacija obznanila je preuzimanje srpske kompanije u julu ove godine, a sada je ta akvizicija i ozvaničena po dobijanju potrebnih dozvola.
Kako je tada rekla Letisija Gonsalveš, predsednica ADM za globalne specijalne sastojke i članica izvršnog odbora korporacije, „alternativni proteini su osnovni deo rasta“ te kompanije.
„Pre 30 godina, ADM je izmislio burger od soje. Trenutno svetsko tržište alternativnih proteina vredi 10 milijardi dolara, a u narednoj deceniji očekuje se da poraste na 30 milijardi. Potrošači danas traže nešto više od hrane i pića - ukusne proizvode i održive izvore proteina“, objasnila je ona.
Proizvodi „Sojaproteina“ sa visokovrednim proteinima soje, čiji je kvalitet prepoznat od strane široke mreže kupaca u Evropi i van nje, savršeno se uklapaju u naš portfolio, rekla je tada Gonsalvešova, koja je, inače, pre dolaska u AMD, 20 godina radila u korporaciji „Monsanto“, gde je bila i na čelu dela za Evropu i Bliski Istok.
„Sojaprotein ima raznovrstan asortiman obima kojim se može pohvaliti malo prerađivača soje, a njegova posebna komparativna prednost jeste prerada genetski nemodifikovane soje“, dodala je ona.
Aleksandar Kostić, potpredsednik MK grupe, većinskog vlasnika „Sojaproteina“, tada je kazao da je sporazum sa američkom korporacijom „potvrda globalnog priznanja za naše genetski nemodifikovane proizvode od soje“.
Stefan Babović, direktor operacija „Viktorija grupe“, u čijem sastavu posluje „Sojaprotein“, kazao je tada da „sa ADM-om na čelu, „Sojaprotein“ ulazi u novu fazu svog razvoja i daljeg rasta“.
„Proizvodi od srpske soje sada će biti dostupni novim kupcima na svetskom tržištu, a kompanija će sa još bogatijom ponudom izaći na tržišta preko 60 zemalja u koje već godinama izvozi. Dolazak strateškog investitora svetskog renomea, sa tradicijom od 120 godina i globalnim lancem vrednosti počev od farmi, pa sve do polica u maloprodaji, dokaz je uspeha i održivog modela poslovanja naše kompanije, ali i veliki kompliment za Srbiju i naš poljoprivredno-prehrambeni sektor“, izjavio je Babović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala