Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Berlin menja stav prema Srbiji? Stigao i odgovor Beograda

© Tanjug / Sava RadovanovićZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Pratite nas
Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon izrazila nadu da će doći do promene stava prema zvaničnom Beogradu.
Do te promene, prema njenim rečima, moglo bi da dođe kada njena partija preuzme Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, kako je predviđeno koalicionim sporazumom.
Ona je za N1 izjavila da će Zeleni, kada preuzmu ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj, imati pristup koji će biti više zasnovan na vladavini prava i "biti kritičniji u pogledu toga šta se dešava na terenu i kakvi su rezultati sprovodjenja reformi".
Fon Kramon je rekla da nije na njoj da predlaže šta nova ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok treba da kaže Vladi Srbije.
Smatra da bi moglo da dođe do razlike u tome da li će Nemačka biti za otvaranje klastera ili ne, i dodala da se nada da će biti "povučena linija koja će reći da mi nećemo ugrožavati sopstvene, evropske vrednosti".
Povodom izjave Fon Kramon reagoval aje srpska premijerka Ana Brnabić.
"Šta nam Viola poručuje: 1. Da treba da pucamo na ljude da bi iskazala 'puno poštovanje', kao u slučaju Prištine? 2. Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo? 3. Da Srbi na KiM nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde? Tužno i licemerno", navela je Brnabić na Tviteru.
"Slučaj 1: ROSU, suprotno Briselskom sporazumu, upada na sever AP KiM. Srbi izađu na ulice da iskažu miran protest. ROSU puca na njih i samo pukom srećom nikoga ne ubiju (rane Srećka Sofronijevića). Viola fon Kramon: to je vladavina prava, reakcija Prištine je za 'puno poštovanje'. Slučaj 2: Stotinak ljudi, bez prijave skupa, zatvori međunarodni putni pravac i zabrani kretanje svih ostalih širom Srbije. Država odluči da ne primenjuje silu. Viola fon Kramon: 'šokirana sam reakcijom vlasti“, "kontramere države su bile izuzetno tvrde i nisu bile adekvatne'", dodala je premijerka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala