- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Žičara od Kotora do Lovćena: Crna Gora sprema novu atrakciju za turiste

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaŽičara
Žičara - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Crna Gora će žičarom povezati Kotor i Lovćen, pošto je Ministarstvo ekonomskog razvoja te države da su okončani pregovori i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji.
Iz tog ministarstva navode da su uložili dodatne napore kako bi se uspešno okončali pregovori u vezi sa izgradnjom žičare, koja će povezivati Kotor sa lokalitetom Kuk na Lovćenu, čime će se obogatiti turistička ponuda Crne Gore, a stvoriti uslovi za jedinstven doživljaj Bokokotorskog zaliva, prenosi RTCG.
Državna sekretarka za turizam Ivana Đurović, koja je predsedavala tenderskom komisijom, kazala je da su konačno stvoreni uslovi da se posle više godina priče krene u realizaciju projekta koji će obogatiti turističku ponudu Kotora i Cetinja, ali i Crne Gore.
„Povezivanje ovakva dva lokaliteta, daje potpuno novu perspektivu razvoja turizma u celom području, ali i priliku za dodatne investicije“, izjavila je Đurović.
Vlada Crne Gore i Konzorcijum koji čine društva „Novi Volvoks“ iz Podgorice i „Leitner“ iz Italije uspešno su okončali pregovore i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji.
Ukupna investicija potrebna za realizaciju ovog projekta procenjena je na 20 miliona evra.
Finansijska ponuda budućeg koncesionara podrazumeva naknadu od 15 odsto od neto vrednosti profita ostvarenog upravljanjem žičarom i pratećim sadržajima, koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu na period od 30 godina.
Uz ponudu koncesionara predviđeno je upravljanje žičarom uz minimum sedam meseci rada godišnje, dok su projektovani prihodi za isti period u rangu između 3,9 miliona i 9 miliona evra.
Upravljanje žičarom počinje od datuma ispunjenja preduslova predviđenih nacrtom ugovora i uključuje vremenski period potreban za izgradnju koja bi trebalo da bude završena nakon godinu dana. Žičara i svi propratni sadržaji nakon isteka perioda zakupa prelaze u vlasništvo države.
Početna stanica predviđena je u Kotoru, a završna na lokalitetu Kuk na Lovćenu. Izgradnjom žičare biće povezani Boka Kotorska, Nacionalni park Lovćen kao i Njegoševog mauzolej, navodi RTCG.
Zlatiborska gondola - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
"Zlatibor prestiže Davos": Cena ara eksplodirala
Izgradnja žičare u Blagovešensku  - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Od Rusije do Kine za šest minuta žičarom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala