- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici objasnili da li će biti potrebna nova vakcina zbog soja omikron

© AP Photo / Binsar BakkaraVakcinacija protiv virusa korona
Vakcinacija protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Postojeće vakcine protiv virusa korona će morati da budu modifikovane ukoliko njihova efikasnost protiv novog soja omikron padne ispod 50-60 odsto, izjavio je potpredsednik Ruske akademije nauka Vladimir Starodubov.
„Treba razumeti da postoji humoralni i ćelijski imunitet. Novi soj je još uvek malo poznat, ispituje se i biće provereno da li protiv njega deluju stare vakcine ili ne. Naravno, na neki način ipak deluju, ali je pitanje u kojoj meri su efikasne u borbi protiv novog soja. Ukoliko, uslovno rečeno, efikasnost bude manja od 50-60 odsto, biće potrebno da se napravi nova vakcina“, objasnio je Starodubov za ruske medije.
Prema njegovim rečima, postojeće vakcine ne doprinose samo stvaranju antitela i njihovoj cirkulaciji u krvi, već utiču i na ćelijski imunitet.
„Vakcine, naravno, doprinose formiranju antitela, ali treba imati na umu da antitela svejedno dospevaju u ćeliju i da deluju na ćelijsku memoriju“, dodao je naučnik.
Sa svoje strane, šef laboratorije za biotehnologiju i virusologiju pri Fakultetu prirodnih nauka Novosibirskog univerziteta Sergej Netjosov smatra da će efikasnost vakcina na novi soj kovida 19 ostati na prilično visokom nivou.

„Potrebno je reći da osobe koje ne žele sada da se vakcinišu generalno greše, jer će kod tih vakcina oko 80 odsto zaštite svejedno ostati čak i protiv novog soja“, izjavio je Netjosov za televiziju „Rsija 24“.

Prema njegovoj proceni, „potrebno je otprilike dve do tri nedelje, ili čak mesec dana, da bi se shvatilo koliko ozbiljne komplikacije stvara taj soj kod ljudi u rizičnim grupama, odnosno onih koji imaju dijabetes ili druge hronične bolesti“.
Međutim, i on smatra da će postojeće vakcine najverovatnije morati da budu modifikovane, jer se, sudeći po mutacijama novog soja, on širi mnogo brže od prethodnih sojeva.
Da bi se to uradilo, biće potrebno da se skrati vreme istraživanja modifikovanih preparata, dodao je naučnik.
Ranije je profesorka biologije sa Univerziteta Džordž Mejson (američka država Virdžinija) Anča Baranova izjavila da će ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) najverovatnije formirati jači imunitet od novog soja virusa korona omikron, nego preparat američke kompanije „Fajzer“.
Posle pojave novog soja virusa korona, koji ima 32 mutacije na spajk proteinu i mogao bi da izbegne vakcinalni imunitet, pojedine države zabranile su letove iz država Afrike gde je registrovan, kao što su Južna Afrika, Zimbabve, Bocvana, Esvatini i druge.
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da taj soj izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija.
Atmosfera na ulicama Beča prvog dana stupanja na snagu zaključavanja Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
SVET
Omikron se širi Evropom: Prisustvo novog soja korone potvrđeno i u Austriji, Švajcarskoj i Portugalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala