- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika ga zove, a Srbija neguje: „Osećaj je neverovatan“

© Foto : ABA liga / Mega / Ivica VeselinovTalentovani srpski košarkaš Nikola Jović
Talentovani srpski košarkaš Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Nikola Jović, talentovani srpski košarkaš, govorio je za Sputnjik o pozivu selektora Svetislava Pešića, o sezoni u Megi, kao i o ambicijama i predstojećem NBA draftu.
Srbija dugo nije imala talenat kao što je Jović – bek visok 206 centimetara koji ima sjajan osećaj za igru, šut, prodor, pregled igre... kompletan paket, a svega 18 godina.
Jović se široj javnosti predstavio u martu 2021, kada je kao sedamnaestogodišnjak u ABA ligi postigao 10 poena i uz to imao devet skokova, asistenciju, blokadu i ukradenu loptu za indeks korisnosti 23.
Jedno slovo deli aktuelnog MVP-ja NBA Nikolu Jokića i supertalentovanog Nikolu Jovića, a ono što im je zajedničko jeste da su obojica ponikli u Megi.
Prošlog leta, kada je napunio 18 godina, potpisao je višegodišnji ugovor sa Megom, a ove je stalni član ekipe i jedan od nosilaca najmlađe ekipe u regionu.
Kao zasluga stigao je poziv seniorskog tima Srbije, te smo iskoristili šansu da kratko popričamo sa momkom koji je budućnost srpske košarke.
Za Sputnjik kaže je maksimalno iskoristio dane provedene sa mnogo iskusnijim košarkašima.
„Osećaj je neverovatan, ovo je sasvim nešto novo za mene, pogotovo zbog toga što sam ovako mlad. Poštujem sve koji su mnogo iskusniji od mene i trudim se da pokupim što više stvari od njih“, rekao je Jović.
Talentovani Srbin dobio je šansu da sarađuje sa Svetislavom Pešićem – živom legendom srpske košarke.
„To je čovek koji je doneo mnogo za našu državu, kolektivno za košarku. Nisam mnogo pričao privatno sa njim, ali sve je jasno, sve je objašnjeno, svi smo na mestu“, kaže igrač Mege.
Jović je u dresu Mege debitovao prošlog proleća, sa svega 17 godina, i ovo mu je prva prava sezona u profesionalnim vodama, s obzirom da je od početka priprema u timu.
„Ovo je veliki podsticaj, ljudi mi daju šansu jer vide da se trudim i veruju u moj rad. Nisam očekivao tako nešto, ovo je sve veliki uspeh za mene, ali potrudiću se da budem što bolji i da pokažem što više“, jasan je Jović.
Jović ove sezone u ABA ligi prosečno beleži oko devet poena, četiri skoka, tri asistencije i deset indeksnih poena.
Talentovani košarkaš dosta oscilira, što je i normalno za tinejdžera, a prethodnog vikenda imao je jednu od onih utakmica u kojoj je pokazao sav potencijal.
U velikoj pobedi protiv Cedevita Olimpije (+29), Jović je postigao 16 poena i uz to je imao devet skokova, sedam asistencija i dve blokade – za 27 indeksnih poena.
„Zadovoljan sam dosta, kako da ne budem. Imam 18 godina, a igram skoro 30 minuta u proseku. Data mi je šansa, ove sezone imam dosta uspona i padova, ali trudim se. Treniram, kao i svi ostali, mislim da vide nešto u meni, a ja sam to pokazao u nekim trenucima. Igram u iskusnoj ligi, ima mnogo timova i teško je, ali dajem sve od sebe“, kazao je Jović za Sputnjik.
Jovića ne cene samo u Srbiji i Evrope, to kakav je talenat čulo se i do Sjedinjenih Američkih Država.
O osamnaestogodišnjem košarkašu pisali su mnogo mediji, a izdvaja se ESPN sa svojim analitičarem Majkom Šmicom koji je nedavno na zvaničnom Tviter nalogu pohvalno pričao sposobnostima srpskog talenta.
Specijalizovani košarkaški portali koji se bave projekcijama za NBA draft, na koji će Jović verovatno izaći naredne godine, kotiraju ga visoko i na gotovo svim listama nalazi se među petnaest najtalentovanijih igrača.
Ne kotiraju ga visoko samo američki novinari, isti slučaj je i sa generalnim menadžerima NBA ekipa koji su u tradicionalnom istraživanju pred početak košarkaške sezone u Americi izglasali Jovića kao jednog od najboljih igrača u Evropi, a koji nije u NBA.
Jović je dobio glas u konkurenciji Nikole Mirotića i Vasilija Micića, što je još jedna potvrda koliko ga cene.
Ko je najbolji košarkaš koji ne igra u NBA?
1.
Nikola Mirotića (Barselona) – 53%.
2.
Vasilije Micić (Anadolu Efes) – 23%.
3.
Viktor Vembenjama (ASVEL) – 13%.
4.
Mark Gasol, Majk Džejms, Nikola Jović – takođe dobili glasove.
A kako to sve utiče na Jovića?
„Videću kako bude sezona odmicala, ali krajnji cilj je da izađem na draft. Te stranice to što kače... Znate kako, to je gore-dole, kako odigrate u trenutku. Ne mogu da kažem da pratim redovno, ali vidim, iskoči mi i to je to“, zaključio je Nikola Jović.
Srbija u mladom igraču ima veliki talenat, ali i obavezu da ga zadrži za sebe, bar dok je to moguće, imajući u vidu sve što se događa sa igračima koji prebrzo odu negde daleko i često se u velikom svetu i izgube.
Nikola Jokić u reprezentaciji Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Zašto je Jokić „morao“ da odustane od Srbije – dvaput za četiri godine?
Srpsko ime dominira u američkom istraživanju – zbog Jokića, ali i jednog bisera
Amerika je „locirala“ novi biser iz Srbije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala