Naučni skup o Dostojevskom u Ruskom domu: Patnja, ljubav i izbavljenje

© Sputnik / O. IgnatovičFjodor Dostojevski
Fjodor Dostojevski - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Naučna konferencija pod nazivom „Patnja, ljubav, izbavljenje“, posvećena 200. godišnjici rođenja ruskog pisca Fjofora Mihajloviča Dostojevskog, biće održana u utorak, 29. novembra, u Ruskom domu u Beogradu.
Konferencija, koju organizuju Centar za ruske studije Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta i Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, okupiće dvadesetak domaćih stručanjaka iz raznih oblasti, koji će govoriti o raznim aspektima stvaralaštva Fjodora Dostojevskog.
Učesnike skupa pozdraviće direktor Ruskog doma Evgenije Baranov i rukovodilac Centra za ruske studije FPN-a Siniša Atlagić, a na konferenciji će svoja izlaganja predstaviti Jovan Popov, Petar Jevremović, Edin Dobrić, Ana Jakovljević, Natalija Vidmarović, Žarko Trebješanin, Milo Lompar, Jasmina Ahmetagić, Časlav D. Koprivica, Nikola Marojević, Zoran Arsić, Vladimir Dimitrijević i drugi.
Učesnici skupa razgovaraće o različitim aspektima književnog dela Fjodora Dostojevskog, uključujući antropološke i psihološke poglede pisca, aktuelizaciju Dostojevskog u savremenoj srpskoj književnosti, stavove pisca o ateizmu, hrišćanstvu, odnosu Istoka i Zapada i drugim temama.
U podne će u Ruskom domu biti otvorena i izložba „Dostojevski na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu do 1941. godine“, koju će otvoriti direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Vesna Burojević. Autorke izložbe su Mirjana Odavić i Jelica Stevanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala