- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Odgovorićemo na novo proterivanje ruskih diplomata iz SAD

© Sputnik / Alekseй AgarыševAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Moskva će definitivno odgovoriti na predstojeće novo proterivanje ruskih diplomata, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Definitivno ćemo odgovoriti i upozorili smo Amerikance da, kako bi se izbeglo dalje smanjenje njihovog osoblja ovde, mi to ne želimo, ali ne možemo a da ne odgovorimo u istom maniru“, rekao je Rjabkov novinarima.

„Upozorili smo ih da moraju da prestanu kako bi se izbeglo dalje smanjenje osoblja“, precizirao je zamenik ministra.
Ranije je ruski ambasador u SAD izjavio da Vašington oduzima akreditacije suprugama i odbija da izdaje vize deci zaposlenih u ambasadi. Prema njegovim rečima, zbog ovoga će 27 diplomata biti prinuđeno da napusti zemlju 30. januara.
Sredinom aprila Vašington je još jednom proširio antiruske sankcije i proterao deset diplomata. Kao odgovor, Rusija je stavila Sjedinjene Američke Države na spisak neprijateljskih zemalja kojima je, između ostalog, zabranjeno da angažuju državljane Rusije i građane trećih zemalja da rade u ambasadama. Američko diplomatsko predstavništvo saopštilo je da će morati značajno da smanji osoblje, pa neće moći da pruža konzularne usluge u potpunosti. Od sredine maja prekinuto je izdavanje neimigrantskih viza za Ruse.
U junu, posle samita predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi, Moskva i Vašington započeli su kontakte po pitanju normalizacije rada ambasada, ali, prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ovaj proces „tapka u mestu“ zbog pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da izvrše pritisak na Rusiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala