- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev upozorio na posledice migrantske krize: Može biti globalno, teško je i predvideti

© Sputnik / Viktor ToločkoMigranti na graničnom prelazu Bruzgi, Poljska
Migranti na graničnom prelazu Bruzgi, Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je situaciju na belorusko-poljskoj granici jednom od najtežih migrantskih kriza u Evropi koja bi mogla da izazove globalne posledice.
„Prava migrantska drama se odvijala na granici Belorusije i Poljske. Bez preuveličavanja, to je jedna od najtežih migrantskih kriza u Evropi koja bi mogla da izazove globalne posledice, pritom odložene, koje je trenutno čak teško i predvideti“, izjavio je Medvedev na sastanku o problemima realizacije migrantske politike Rusije i zadacima povećanja njene efikasnosti.
Naš zadatak je da analiziramo tu situaciju, izvučemo prave zaključke i da korigujemo svoje postupke tamo gde je potrebno, dodao je on.
Prema rečima bivšeg ruskog premijera, još jedan zadatak je uvođenje „stalnog praćenja situacije na Bliskom istoku i drugim regionima, odakle bi mogli da poteknu novi migracioni talasi“. To se, kako kaže, „odnosi i na situaciju oko Rusije, njenih partnera iz Evroazijskog ekonomskog saveza, Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Zajednice nezavisnih država (ZND)“.
„Vidimo do kako ozbiljnih posledica je doveo nekontrolisani priliv izbeglica u Evropu iz zemalja Bliskog istoka, Severne Afrike, iz Avganistana i drugih regiona. To, naravno, izaziva porast kriminala i sukobe na nacionalnoj i verskoj osnovi, kao i socijalne tenzije u celini, jer su autohtoni narodi država nezadovoljni time“, napomenuo je Medvedev.
Nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.
Litvanski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
RUSIJA
Savet bezbednosti Belorusije: Prerano govoriti o pretnji od oružanog sukoba na granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala