- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kad u Vašingtonu pada kiša u Pragu otvaraju kišobrane: Zašto pravoslavnoj crkvi preti katanac

© Foto : Sputnjiku ustupio Srđan JablanovićU ovom hramu pod upravom pomesne Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke neprekidno se služi od novembra 1924. godine.
U ovom hramu pod upravom pomesne Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke neprekidno se služi od novembra 1924. godine.  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Ako je u Pragu 25 stepeni i sunčano, a u Briselu ili Vašingtonu pada kiša, ljudi ovde izađu sa kišobranom i u kabanici. Oni koji upravljaju zemljom, posebno Piratska partija, ne razmišljaju o tome šta je dobro za češki narod. Upravo taj liberalni pristup doveo je i do toga da pravoslavnoj crkvi u Pragu, u kojoj se mole i Srbi, preti zatvaranje.
Ovo za Sputnjik kaže Milutin Ilić, savetnik za Balkan u poslaničkoj kancelariji partije „Sloboda i direktna demokratija“ koja se u parlamentu Češke bori da ta zemlja, pritisnuta spoljnim uticajima, ostane nezavisna i dodaje;
"Jedna cipela im je u Vašingtonu, druga u Briselu, češka cipela ne postoji. Oni ne razmišljaju šta je dobro za češki narod, šta je dobro za evropske narode, ruše tradicionalne vrednosti svih starih evropskih naroda, to im je globalni pogled, pa i na njihovu katoličku veru".
Javnost u Srbiji nedavno je uznemirila vest da pravoslavnoj crkvi na Olšanskom groblju u Pragu preti zatvaranje, uz objašnjenje da se u crkvi okuplja previše ljudi, da sveće oštećuju ikone, a smeta i molitva sa razlasa tokom liturgije.
"Uprava groblja koja spada pod magistrat Praga, pod upravu grada, u tehničkom smislu se pozvala na nedostatke, ne držanje prethodnog dogovora, kažu da se naglo povećao broj vernika. Jeste veliki priliv pravoslavnih iz Ukrajine, daleko ih je više nego nas iz Srbije, sa legalnim boravkom ima 70 hiljada Ukrajinaca", objašnjava Ilić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Srđan JablanovićLiturgiju služe svaki dan, a nedeljom i praznikom dve, da bi rasteretili crkvu, uvek je duplo više vernika napolju.
Liturgiju služe svaki dan, a nedeljom i praznikom dve, da bi rasteretili crkvu, uvek je duplo više vernika napolju.
 - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Liturgiju služe svaki dan, a nedeljom i praznikom dve, da bi rasteretili crkvu, uvek je duplo više vernika napolju.
On dodaje da Piratima smeta pravoslavna crkva u koju, pored Ukrajinaca i Srba, dolaze Rusini, Rusi, Gruzini, Bugari, Grci i pravoslavni Česi.
U crkvi leže kosti Karela Kramarža, prvog premijera Češke, koji je prešao u pravoslavnu veru, a tu su i kosti 130 ratnih zarobljenika iz Srbije, iz Prvog svetskog rata.
"Uprava tvrdi da se tamo rade stvari koje nisu po njihovim standardima, koje su čudne za češku kulturu. U pravoslavnoj kulturi, koja je takođe deo češke kulture? Našli su fotografije od pre desetak godina gde se vidi da je posluženo vino, i hleb, pozvali su se na to. Ono što je sada njavažnije, političkim pritiskom uspeli smo da pregovore o ovom problemu vratimo na tehnički nivo, a vernike zastupa Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke", objašnjava Ilić.

Smeta sve što ima veze sa Rusijom

On dodaje da je politika nezaobilazna u ovoj priči, partija za koju radi u parlamentu je stanovišta da iza svega stoji Piratska stranka čiji su funkcioneri poznati po uklanjanju spomenika sovjetskim oslobodiocima, smeta im sve što ima veze sa Rusijom, pa i pravoslavna crkva i njeni vernici.
"Apsurdno je da Piratska stranka koja ima potpredsednicu u Evropskoj komisiji, propagira liberalne vrednosti, a na drugoj strani udara na pravoslavlje i versku slobodu u sklopu političkog projekta borbe protiv ruskog uticaja", ističe Ilić."
On u Pragu živi više od deceniju i po, a našoj javnosti je poznat kao čovek koji se trudi da Česima objasni da je Kosovo deo Srbije, na svakom mestu, tradicionalno, protestima na ulicma Praga.
U okvru angažmana u Poslaničkoj kancelariji radi na razgovorima oko ulaska Srbije u EU. Smatra da nismo u dovoljnoj meri shvatili ko nam na tom putu može pomoći, jer su Srbi i Česi dva prijateljska, pa i bratska naroda.

"Četvorka" traži pomoć Srbije

"Nekadašnji političari u Srbiji imali su u Nemačkoj i Francuskoj pogrešan ideal za ulazak u EU, daleko nam je bliža Višegradska četvorka, tri slovenske zemlje i Mađari sa kojima smo u odličnim odnosima. "Četvorka" je doskora bila odlično pozicionirana u EU, imala je zajedničku politiku što se tiče migranata, zbog toga je gotovo bila trn u oku", kaže Ilić.
On dodaje da je Češka zainteresovana za saradnju upravo na nivou bezbednosti vezane za migrantsku krizu;
"Oni jednostavno ne žele da se mešaju sa kulturama koje smatraju agresivnim, oko toga imaju zajedničku politiku. Davno su ispoljili interes da se granice pomeraju da bi se osigurala ta bezbednost, da se spreče rute koje idu preko nas, da se mi integrišemo u Evropu, zapravo, da im pomognemo".
© Sputnik / Lola Đorđević Biznis forum Srbija - Češka
Biznis forum Srbija - Češka - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Biznis forum Srbija - Češka

Ekonomska saradnja

Naš sagovornik dodaje da istovremeno ekonomska saradnja između Srbije i Češke stalno napreduje, da su stvoreni svi preduslovi za još bolju saradnju.
"Češka je sada među 10 najvažnijih investitora i to će se još pomerati. Srpski proizvodi su poželjni u Češkoj i biće još traženiji. Zaključio sam iz poslednjeg razgovora sa našim ambasadorom Berislavom Vekićem, naročito ako uskladimo standardizaciju za hranu sa EU, lakše ćemo izvoziti za Češku. Ne zaboravite, delovi za Škodu se uglavnom u poslednjih godinu dana proizvode u Srbiji".
"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala