- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Inicijativa za nepoverenje Vladi Crne Gore ušla u proceduru

© Flickr / Alexander GranholmCrnogorska zastava
Crnogorska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Poslanici opozicije predali, su u skupštinsku proceduru inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore.
“Kao što je i najavljeno, 40 poslanika opozicije predalo je u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore. Očekujemo podršku ubjedljive većine poslanika”, napisao je predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević na Tviteru.
Kao jedan od razloga za glasanje o nepovjerenju Vladi navodi se politička i institucionalna blokada.
Crna Gora je pod rukovodstvom aktuelne Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višepartijskog sistema. Obim i karakter te krize svakako upućuju na činjenicu da se radi o stanju političkog i institucionalnog sistema gotovo bez presedana u savremenim reprezentativnim demokratijama.
Predsjednik Vlade i Vlada su odavno izgubili legitimitet u Parlamentu budući da Vlada nema većinsku podršku što je u javnosti više puta saopšteno od strane većeg broja poslanika.
Teške optužbe iz redova dijela parlametnarne većine usmjerene prema premijeru i njemu najbližim ministrima vezano za visoku korupciju i organizovani kriminal gotovo su svakodnevna pojava u političkom životu.
Parlament je zbog takvog stanja Vlade bez legitimiteta i podrške parlamentarne većine više mjeseci bio blokiran, a njegov rad isključivo zavisi od partikularnih partijskih interesa umjesto da služi javnom i državnom interesu stvaranja legislativnih uslova za sprovođenje neophodnih reformi .”, navodi se u Predlogu da se glasa nepovjerenje Vladi.
Već nekoliko dana u Crnoj Gori sa nezvaničnih i zvaničnih adresa stižu izjave i komentari o tome da li je sazrelo vrijeme za novu vladu, koja bi mogla biti i manjinska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala