- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

I u Ostrog samo sa kovid propusnicom – već od srede

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici
Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Nacionalne digitalne kovid potvrde od 1. decembra biće potrebne u Crnoj Gori za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturnim i sportskim događajima, te za ulazak u vjerske objekte, teretane, pozorišne i koncertne hale, saopštile su nedavno zdravstvene vlasti.
Iz Mitropolije crnogorsko-primorske Sputnjiku su saopštili da je njihov stav o ovome izrekao otac Gojko Perović tokom subotnje besjede u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici.
„Crkvena zajednica mora promovisati poštovanje medicinskih mjera protiv epidemije. Ko od nas misli da te mjere ne treba poštovati, neka takvo mišljenje zadrži za sebe“, kazao je on.
„U zajednici, na našim sabranjima, moramo pokazivati tu vrstu brige i međusobne pažnje koja pazi na sve te mjere propisane od strane zdravstvenih radnika. Crkva ne smije postati mjesto iz kojeg se širi priča da su zdravstvene mjere nešto suvišno i nepotrebno”, poručio je Perović.
On je tada istakao da ako neko od vjernika ima neku dilemu po pitanju mjera, a da su one opravdane, „to onda treba da bude predmet njegovog duhovnog razgovora i savjetovanja sa pastirom“.
„Ne mogu i ne smiju pojedinačne dileme da se prikazuju kao stav Crkve. Stav Crkve kao zajednice je više puta ponovljen i vrlo je jasan: poštovanje zdravstvenih mjera. Uz takav stav naravno ide i ovaj drugi da Crkva nikada, ni po koju cijenu – bilo kakva nevolja ili epidemija da je u pitanju – neće ostaviti nijednog svog vjernika bez molitve, bez blagoslova i bez upražnjavanja svetotajinskog života”, zaključio je Perović.
Nezvanično se, inače, može čuti da nije baš jasno kako da kovid potvrda nije potrebna za ulazak u biznis centre, a jeste za vjernike u duhovne hramove, s obzirom da je u toku post i da Crkva ne želi nikoga da primorava da se vakciniše ili ne, te da je to pitanje volje pojedinca. Ostaje nepoznanica i ko će i kako kontrolisati vjernike koji imaju potrebu da uđu u crkvu, a možda nemaju kovid propusnice.
Uvođenje kovid propusnica za zaposlene u javnoj upravi se pak odlaže do konačnog izjašnjenja Ministarstva pravde.
„Preliminarno nismo mogli da damo pozitivno mišljenje za ovaj način uvođenja kovid potvrda u javnoj upravi. Procijenićemo rizike da crnogorski Ustav i obaveze koje imamo u odnosu na očuvanje ljudskih prava i sloboda budu u potpunosti ispoštovani. U tom kontekstu smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrde u javnoj upravi, iako mnogi indikatori govore o tome da postoji potreba”, kazao je nedavno državni sekretar Ministarstva pravde Boris Marić.
Kovid potvrde su u Crnoj Gori uvedene još letos kada su bile obavezne za unutrašnjost ugostiteljskih objekata, a na novinarsko pitanje da li je Ministarstva zdravlja tada tražilo mišljenje Ministarstva pravde, ministarka Borovinić Bojović je odgovorila potvrdno.
Statua anđela na groblju - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
REGION
Na sahrane u Zagrebu sa kovid potvrdom ili negativnim testom: Zabranjeno i izražavanje saučešća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala